Tara: ‘Knorretje moet zich continu onderwerpen aan bullying en gaslighting door nijntje pluis’

15.07.2024 19:00
Column Tara Fotografie: Paulien van Beusekom

“Ik weet dat ze kunsthistorisch erfgoed is”, zeg ik tegen mijn 1-jarige dochter. “En dat jij er groot fan van bent.” Ze kijkt me serieus aan. “Ik weet dat je er knuffels en boekjes van hebt en dat je het hele repertoire uit je hoofd kent. Maar het zit me toch niet helemaal lekker.” Ik hoor haar zachtjes zuchten.

“Weet je nog, die ene aflevering in de dierentuin? Dat knorretje zegt dat ze het eng vindt om te gaan, vanwege alle wilde dieren? En dat nijntje haar dan verzekert dat alles goedkomt, omdat zij bij haar is? En dat ze knorretje vervolgens in de dierentuin totaal links laat liggen, omdat ze meer aandacht heeft voor die andere vriendinnetjes van haar?

Helse dag in de dierentuin

En dat nijntje alleen opmerkt dat haar knuffelbeer weg is? Dat haar vriendin, die nogal angstig van aard is, ook helemaal alleen door de dierentuin zwerft, dat realiseert ze zich niet eens. Het is notabene vader pluis die haar daarop moet attenderen! En als knorretje de groep na een helse dag eindelijk heeft teruggevonden, is het nijntje die haar uitlacht als haar ijsje wordt gejat door een aap! Nou, dat vind ik dus ronduit asociaal. Volgens mij stijgt die main character energy nijntje behoorlijk naar de bol.

Buitensluiterij

En die aflevering in dat kasteel… dat is gewoon buitensluiten, wat daar gebeurt. ‘Jij kan niet meespelen knorretje, want er is maar één koning en één koningin en dat zijn wij al’. En haar continu uitlachen omdat ze te klein is om dingen te zien.” Mijn dochter kijkt me inmiddels enkel nog met een schuin oog aan en neemt een hap van haar maisfinger.

Bullying, gaslighting en emotionele chantage

“Ik vind het sowieso sneu voor knorretje. Wie zijn haar ouders eigenlijk? Ze is altijd bij haar tante, betje big. Heeft ze wel ouders? Ik bedoel: we weten allemaal wat er doorgaans met volwassen varkens gebeurt. Ik wil niks insinueren, maar het ziet er niet goed uit voor de ouders van knorretje. En voor knorretje zelf ook niet. Maar ja, haar huidige leven is ook niet alles, aangezien ze zich constant moet onderwerpen aan de bullying, gaslighting en emotionele chantage van nijntje pluis.”

Tetteh

“Het is niet dat ik nu hashtags als #freeknorretje en #justicevoorknorretje in het leven ga roepen, maar ik kan niet zeggen dat ik het heel onterecht zou vinden als iemand dat doet.” Mijn dochter kijkt nu alleen nog maar naar de televisie. Daar begint net een nieuw filmpje van haar harige, witte volksheld. “Tetteh”, roept ze blij. Dat is babytaal voor nijntje. Ze wijst enthousiast met haar kleine prutsvingertje naar de tv. De stem op de televisie kondigt de titel van de aflevering aan: “Waar is knorretje?” “Zie je, daar heb je het al”, sis ik tegen mijn dochter. “Maar jij wilde het niet geloven.” Ze zucht dieper dan ik haar ooit heb horen zuchten.

Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Haar eerste boek met eerlijke verhalen over het ouderschap verschijnt begin 2025. Volg haar momlife tot die tijd via Instagram.com/tarastokdijk.