Sinds ik moeder ben voel ik me eigenlijk altijd schuldig. De balans tussen een carrière willen en het moederschap óók willen is bijna onmogelijk te vinden, vind ik.
Lees verder onder de advertentie
Werk ik een hele week hard door en ben ik laat thuis, dan voel ik me schuldig naar mijn kinderen toe. Alsof ik ze verraad. Ga ik eerder weg van werk om ze op tijd op te kunnen halen, voel ik me schuldig naar mijn collega’s toe. Alsof ik de kantjes er vanaf loop. Je lijkt het nooit goed te kunnen doen.
En dan lees ik op Instagram iets van ‘dat je alleen maar de eerste 4 jaar met kinderen écht kleine kinderen hebt’. En ‘of je daar wel genoeg van geniet’. Ik schrik ervan: geniet ik wel genoeg van mijn kleine kinderen, nu ze nog klein zijn? Bodi en Daaf zijn net 3 jaar, dus ik heb dan nog maar een jaar die kleintjes thuis. En ik werk fulltime. Mis je als moeder dan te veel?
Ik vind soms van wel. Ik wil soms gewoon niets liever dan samen zijn met mijn jongens en leuke dingen beleven. Naar de speeltuin, het park, de dierentuin of een ander leuk dagje weg. Samen op vakantie, samen naar het strand en naar het zwembad. Of gewoon lekker samen thuis, kwebbelen over de staart van de dino die kapot is en dat de brandweer tatu tatu doet. En wat doe ik? Ik zit op kantoor met een laptop. Het bevliegt me weleens. Aan de andere kant weet ik ook: ik ben ook niet het type dat 7 dagen per week blij wordt van alleen maar moederen. Ik vind werken een luxe, een moment van ontspanning voor mezelf. Iets mogen doen met m’n hersenen is goed voor m’n humeur. Maar waarom kan ik dan na 3 jaar nog steeds die balans zo moeilijk vinden? Waarom twijfel ik nog steeds over hoe we het thuis hier oplossen met 36 uur per week opvang, peuterspeelzaal en oppas? Wanneer zijn je kinderen te veel van huis weg en wanneer ben je er als moeder te weinig omdat je werkt? Ik weet het niet. Ik denk ook niet dat er één goed antwoord is. Maar dat schuldgevoel, dat blijft. Want ze zijn maar zo kort klein, ik weet het.
Wat ik in ieder geval probeer is er alle momenten buiten mijn werk om volledig te zijn voor Bodi en Daaf. Met ze spelen, naar ze luisteren, naar ze kijken. Er breekt niets zo mijn moederhart als me ’s avonds in bed weer beseffen dat ze morgen al niet meer zo klein zullen zijn zoals ze vandaag waren. Maar ik ken mijn kinderen door en door en zij zijn dol op hun mama. Altijd bij mama zitten, altijd met mama mee, altijd bij mama slapen. Ik moest net nog aanhoren hoe alle hondjes van Paw Patrol ook alweer heten. ‘Mama kijk, mama kijk!’. Ruzie maken om wie als laatste de slaap-lekker-kus van mama krijgt. Wat dat betreft zal ik toch íets goed doen, in de uren dat ik niet werk.
Tessa Heinhuis (32) is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf. Ze woont met haar kinderen en man Billy in Bussum en heeft haar eigen magazine, Mama Magazine.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.