Britt: ‘Al die inzet en toch moet ik door een deur met vier carnivoren’

18.08.2024 09:00
vegetarisch Bron: Pexels

Britt (35) heeft drie kinderen en woont in de Randstad. Wekelijks schrijft ze een column voor Kek Mama over haar belevenissen als moeder van drie. Ze doet al jaren verwoede pogingen om haar kinderen vegetarisch op te voeden, met tot nu toe weinig resultaat.

“Vanaf het moment dat mijn oudste de eerste hapjes ging eten, ongeveer zo’n 7,5 jaar geleden, probeer ik hem vegetarisch op te voeden. Probeer, dat wil zeggen: de eerste jaren helemaal geen vlees. Daarna vlees als het zijn eigen keuze is, maar wel waarbij hij weet wat hij eet. De reden is, omdat ik zelf al mijn halve leven geen vlees meer eet, want ik vind het onnodig dierenleed en bovendien zeer slecht voor het klimaat.

Vegetarisch opvoeden

Zo leg ik dus sinds mijn zoontje kan praten uit wat papa, een fervent vleeseter, op zijn bord heeft liggen. Een stuk dode koe of een kip die speciaal voor op papa’s bordje doodgemaakt is. Klinkt niet echt romantisch, maar dat is het dan ook niet. Laten we het beestje gewoon bij de naam noemen, toch?

Bij de tweede en derde deed ik het net zo. Met als resultaat, zou je denken, drie vegetarische kinderen. Nou, niet dus. Dat vlees op het bord van papa is toch wel aantrekkelijk voor mijn fijnproevers, zo blijkt. Ik leer ze namelijk ook om altijd alles te proeven en die gewoonte nemen ze ter harte. Van elk dood dier dat op papa’s bord ligt, willen ze dus wel een hapje nemen. Uit nieuwsgierigheid.

Dat is een dood eendje op papa’s bord

Dat het een dood eendje is, maakt ze op dat moment niet zo veel uit. Natuurlijk tot frustratie van mij, maar dat laat ik ze niet merken. Ik heb het maken van eigen keuzes namelijk ook erg hoog zitten. Hoger nog dan dat ze vegetariërs worden. Denk ik…

Ik ga dus al een tijdje door een deur met vier vleeseters en heb mijn hoop op vegetariërs maar even laten varen. Tot afgelopen week, toen mijn zoontje zei dat hij eigenlijk geen dood dier meer wil eten. Ha, daar had ‘ie mijn aandacht. Hij vertelde dat hij het toch wel een beetje gek vindt dat dieren dood worden gemaakt om door mensen opgegeten te worden. En, zo was zijn redenatie, ik hou van alle dieren, dus dan ga ik ze niet opeten.

#momgoals

Zo geschiedde, want van een carnivoor veranderde hij zo in een herbivoor. Zonder moeite overigens. Ik gaf hem een paar dagen later per ongeluk nog een wrap waar ook kipfilet op zat en die gaf hij netjes terug. ‘Ik eet geen vlees meer mama’. Och ja, dat is ook zo. Ik verzorgde een vegetarische wrap voor hem en gaf mezelf een schouderklopje. Is m’n inzet toch niet voor niets geweest.

Het kind maakt én zelf een bewuste keuze én eet geen vlees meer. #momgoals”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.