Melanie: ‘Amper vijf uur na de bevalling zijn we getrouwd’

17.09.2024 19:00
Het organiseren van haar eerste verjaardag blijkt een emotionele rollercoaster Beeld: CVZ photography

Melanie Borgman is getrouwd met Maurits, moeder van Saar (11 maanden), redacteur bij Kek Mama en leeft in een georganiseerde chaos van luiers en dreumesdrama.

“Over een maand is het zover: de eerste verjaardag van Saar. Ons Stampertje, hoe we haar liefkozend noemen (juist, zoals het karakter uit het kinderboek Pluk van de Petteflet). Terwijl ik de voorbereidingen voor haar feest op de rails probeer te krijgen, besef ik dat het niet alleen een viering is van haar eerste levensjaar, maar ook een jaar ouderschap. Een ongekend bewogen jaar waarin we pies, kots en kak voor lief namen, het monster in elkaar ontdekten door het chronische slaaptekort, maar bovenal een nieuwe vorm van liefde leerden kennen door simpelweg de schaterlach van een mini mens.

Wirwar aan gevoelens

Het organiseren van haar eerste verjaardagsfeestje blijkt dan ook een rechtstreekse toegang tot een emotionele achtbaan. Het besef dat ieder jaar voorbij zal vliegen en iedere verjaardag haar iets verder van die babyfase zal brengen hakt er mentaal flink in. Ik voel mij trots en verdrietig tegelijk. Een mix van vreugde en melancholie die je alleen begrijpt als je zelf ouder bent. En dat – een eerste verjaardag organiseren met een wirwar aan gevoelens en gedachten – blijkt nog best ingewikkeld.

Feeststress

Het begint allemaal met de uitnodigingen. In mijn naïeve optimisme dacht ik dat het sturen van een paar (digitale) uitnodigingen wel genoeg zou zijn. Maar binnen no-time creëer ik een ellenlange gastenlijst, want elk denkbeeldig gezicht in mijn netwerk gun ik deze memorabele verjaardag. Voor Saar zal het waarschijnlijk allemaal een worst wezen.

Lees ook: Kimberley over eerste verjaardagsstress: ‘Hoeveel folieballonnen heb je nodig om die liefde uit te drukken?’

Dan het thema. In eerste instantie dacht ik dat een versierde Tripp Trapp stoel en een feestelijke woonkamer wel voldoende zou zijn voor een jarige baby, maar na slechts een paar keer scrollen op Pinterest ontstond bij mij regelrechte themastress. Een babyverjaardag in safarisfeer met een luipaard als piñata, een circusfeest met een heuse popcornmachine, een verjaardagstaart (oh nee, tegenwoordig heet dat een cakesmash) die eruitziet alsof het uit een kunstgalerij is gerold en op ieder kiekje bombastische ballonnenbogen.

Mijn hersenen draaien op volle toeren en voor ik het weet ben ik op zoek naar opblaasbare unicorns, gepersonaliseerde snoepzakjes en uitbundige taarttoppers. Terwijl ik mij een weg baan door alle extravagante ideeën, ben ik mijzelf duidelijk aan het verliezen in alle grote kinderfeestthema’s. Ik gooi mijn telefoon naast mij neer en laat mijn hoofd afkoelen van de ontelbare mogelijkheden.

Powerprematuur

Niet alleen die eindeloze Pinterest-inspiratie houdt mij bezig. Ook Saar haar geboortedag flitst dagelijks aan mij voorbij. Het lijkt wel gisteren dat ze op mijn borst werd gelegd en ik haar allereerste huiltje hoorde. Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest voor dat ene prille geluid. Madame vond het namelijk wel welletjes geweest in mijn buik en besloot zeven weken eerder dan gepland de wereld te ontdekken.

Die ene vrijdagochtend staat dan ook in mijn geheugen gegrift. Het zou dé dag worden van ons geregistreerde partnerschap. Saar had met 33 weken op de teller alleen hele andere plannen en wilde het feestje absoluut niet missen. Na een razendsnelle bevalling van nog geen drie uur werd de kleine meid geboren. Een gezond eigenwijsje met veel pit, donkere kijkers en een volle bos haar. Onze powerprematuur moest nog even aansterken op de afdeling neonatologie, maar mocht ruim twee weken later naar huis. En dat trouwfeest? Dat ging gewoon door. Amper vijf uur na de bevalling zijn we ‘getrouwd’. Niet in het stadhuis, maar in het kraambed. Mét onze trouwambtenaar, de verpleegkundige (die ook bij de geboorte aanwezig was) en onze dierbare familie aan onze zijde. Wat was het een rollercoaster. Onverwachts, onwerkelijk, overweldigend en onvergetelijk. Dankzij Saar.

Een jaar met Stampertje

Ik staar naar mijn telefoon die ik net nog naast mij neer heb gegooid. Het scherm toont de zoete verjaardagsthema’s waar ik zojuist doorheen heb gescrold. Je wilt alles voor je kind, echt alles. Maar terwijl ik mijn uiterste best doe om haar eerste verjaardag tot in de puntjes te organiseren, komt het besef dat geen enkele piñata of popcornmachine het feest onvergetelijk zal maken. Dat doet Saar namelijk al, zoals ze dat precies jaar geleden ook deed. We vieren het allereerste levensjaar van ons Stampertje en daar kan geen ballonnenboog tegenop.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.