Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Vrouwen zijn vaker hoogopgeleid dan mannen. Maar zodra er kinderen komen, is zij degene die haar carrière op een lager pitje zet. Toch?
De zorg voor de kinderen ligt in een geëmancipeerd land als Nederland en zelfs in 2023 nog altijd meer bij de moeder. We mogen werken, heus, maar liever niet meer dan 24 uur per week. En graag ook met een flexibele baan zodat je op maandagmiddag om half 3 op het schoolplein kunt staan. Van mij wordt verwacht dat ik een boek schrijf en een online bedrijf leid, maar ik moet ook naar het pretpark als er weer een onverwachte studiedag op donderdag is. Ik moet de kost verdienen en zorgen dat er schone kleren in de kast liggen, dat er genoeg boodschappen in huis zijn en dat er een kappersafspraak is gemaakt. Als een van mijn zoons ziek is, wil hij mama. Als ik een zakelijk gesprek heb buiten schooltijden om, dan moet ik me eerst in zestien bochten wringen om een oppas te vinden. Dus meestal zeg ik het maar af. Er zou veel ellende opgelost kunnen worden als fulltime werken niet uit vijf dagen werk bestaat, maar bijvoorbeeld uit vier keer negen uur. Dus dat maximaal vier dagen werken ook geldt voor vaders. Daardoor krijg je allebei één dag thuis met de kinderen en hoeven ze maar drie dagen per week naar een betaalde opvang. Je krijgt zo als moeder meer kansen om banen te zoeken die goed betalen, omdat je fulltime kúnt werken zonder je daar schuldig over te voelen. Want dat is het vaak, merk ik ook bij mezelf. Ik voel me schuldig omdat ik veel wil werken. Maar wat moet ik dan? Ik heb een masterdiploma gehaald, ga je daarmee thuis zitten en aan je man vragen of je van zijn salaris nou die nieuwe laarzen mag kopen? Alleen maar omdat je dan minder gedoe en gehaast hebt thuis – kap je daarom je carrière in de jonge jaren van je kinderen af? Ik wil het op alle vlakken in mijn leven goed doen. Ik wil die moeder zijn die met een kop thee thuis is na schooltijd en luistert naar hun verhalen. Ik wil ook mijn kennis en talent gebruiken in plaats van een kakluier verschonen op dinsdagochtend. Maar die fulltime werkende moeder, die is hard, koud en zakelijk. Ze wilde toch kinderen? Waarom is ze er dan niet wat vaker? Die vader die fulltime werkt? Die zorgt goed voor zijn gezin, zeg. Hij is een voorbeeld. Tessa Heinhuis (34) is auteur van het nieuwe moederboek over geluk en mindset, Happy Mom. Zo haal je alles uit je dagelijks leven als moeder.