Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Lees verder onder de advertentie
Een geriatrische zwangerschap. Geriatrisch. Ik las het en dacht, dit klinkt als een bejaarde die een kind gaat krijgen. Maar het ging toch echt over mij. Ik was achtendertig, zwanger van Sophia en blijkbaar was dat dus een geriatrische zwangerschap. Mijn lichaam was, op het gebied van zwangerschappen, oud.
Wanneer je boven je vijfendertigste zwanger wordt, is dat dus – in medische termen – een geriatrische zwangerschap. Boven je vijfendertigste nemen de kansen om (gezond) zwanger te raken in rap tempo af, zo schijnt. Er kleven meer risico’s aan de zwangerschap en de kwaliteit van je eicellen neemt af. Eenmaal zwanger van Sophia las ik dat de kans om zwanger te raken na je veertigste zelfs daalt tot vijf procent per maand. Víjf procent… dat is echt weinig. Dan was mijn zwangerschap vast een gelukje geweest.
Toen ik zwanger raakte van Aiden, negen maanden na de geboorte van Sophia, was ik veertig. Bijna een wonder dus, met die vijf procent kans. Waarschijnlijk hielp het mee dat Nils een stukje jonger is, want ook bij mannen neemt de fertiliteit af (al gaat dat minder snel dan bij vrouwen) wanneer ze ouder worden, maar toch. Blijkbaar waren mijn eicellen ook nog goed genoeg.
Tot zover de theorie. Zowel de verloskundige als de verpleegkundige in het ziekenhuis (ik ben bij zowel Sophia als Aiden poliklinisch bevallen in het Rijnstate in Arnhem) wilden niets weten van geriatrische zwangerschappen. ‘Ben je gek! Je bent gezond en fit. Vergeet het woord geriatrisch, alsjeblieft.’ Dus dat deed ik maar. Ik was helemaal geen uitzondering met mijn leeftijd. Er blijken écht heel veel vrouwen van vijfendertig-plus (geriatrisch dus) gezond zwanger te zijn. Dát is de praktijk. Eigenlijk word je een beetje bang gemaakt met die cijfertjes en percentages. Want ja, het zijn vast de feiten, maar misschien geldt dat wel helemaal niet voor jou.
Hoe dan ook, ik beviel op mijn negenendertigste van Sophia en op mijn eenenveertigste van Aiden. Dat zijn twee gezonde kindjes uit twee ‘so called’ geriatrische zwangerschappen. Allebei de keren was ik direct zwanger en verliepen de zwangerschappen én de bevallingen eigenlijk perfect. Ik was – ondanks mijn leeftijd – een normale zwangere vrouw voor zowel de verloskundige als het ziekenhuis. Ik kreeg geen extra onderzoeken of controles, helemaal niks. Dus geriatrisch … mij niet gezien. Niemand heeft mij daar ooit mee geconfronteerd, behalve ikzelf.
Moederschap op oudere leeftijd is – naast zo af en toe heel vermoeiend (maar dat is het ook als je achttien bent) – het mooiste wat je kan overkomen. Je bent zelf ook al zoveel verder en waarschijnlijk een stuk geduldiger. En sommige mensen zullen zeggen: dan ben je maar zo kort opa of oma, of je kind is nog zo jong als je doodgaat. Oh? Is oud worden je gegeven dan? De man van een van mijn beste vriendinnen overleed op achtendertigjarige leeftijd. Die was ook jong vader en is nooit opa geworden. Heeft zijn kinderen ook niet volwassen zien worden. Leef met de dag, je weet toch niet hoe de toekomst eruit ziet.
Lees verder onder de advertentie
”
Sommige mensen zullen zeggen: dan ben je maar zo kort opa of oma, of je kind is nog zo jong als je doodgaat. Oh? Is oud worden je gegeven dan?
Moraal van het verhaal: mocht je op oudere leeftijd nog moeder willen worden, go for it! Misschien hoor jij bij die vijf procent die gewoon zwanger raakt en een gezond kindje krijgt, net zoals ik. En het woord geriatrisch … dat laten we lekker in het bejaardenhuis.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.