‘Ik weet niet voor wie de eerste schooldag spannender is… voor Xess of voor mij?!’

24.08.2024 06:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (8) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Terwijl ik op 10 km hoogte naar buiten staar, laptop voor me uitgeklapt, theetje naast me, en een slapend kind tegen me aan, denk ik: Het was weer een mooie zomer. We zitten in het vliegtuig, onderweg naar huis. Terug naar onze dagelijkse routine, broodtrommels, ontbijtjes on the go, huiswerk pakketjes en playdates in het park.

Lees ook – ‘Vakantie met Xess is mijn prioriteit’

Wennen

Xess moet altijd wel weer even wennen om terug in het schoolritme te komen. We zijn dan zoveel met familie geweest en de zomer is gewoon een en al lol. Opeens moeten we weer gewoon vroeg opstaan, snel klaarmaken, boterham met kaas, hup de auto in naar school en daar sta ik hem alweer uit te zwaaien. Dat vinden we allebei wel weer even schakelen.

Toch vind ik routine ook wel weer fijn. De zomer is altijd mega gezellig en druk, maar ook chaotisch en hectisch. Nu heb ik wel weer even behoefte aan planning en structuur. Gewoon weer lekker gezonde pannenkoekjes met fruit maken als ontbijt of zelfgemaakte granola bars, leuke sportlesjes volgen en samen met Xess wandelen in het park na school.

Lees ook – Help, de zomervakantie is bijna voorbij: Zo maak je je klaar voor de schoolstart

Vervelende ervaring

Ik weet niet voor wie de eerste dag naar school spannender is, voor Xess of voor mij?! Ondanks dat zijn klas voor het grotendeel wel hetzelfde blijft, zijn er altijd wat nieuwe klasgenoten en soms ook nieuwe leraren na de vakantie. Als ik terugkijk op mijn schooltijd vond ik de eerste dag na de vakantie altijd vreselijk. Die angst dat er weer nieuwe vervelende kinderen in je klas zaten die je dan gingen pesten. Misschien komt het wel door mijn nare schoolervaring, dat ik die angst weer opnieuw beleef voor Xess.

“Misschien komt het wel door mijn nare schoolervaring, dat ik die angst weer opnieuw beleef voor Xess”

Eigenlijk echt nergens voor nodig, want Xess straalt altijd als die van school komt. Hij is super sociaal en
maakt snel vrienden. Toch is die eerste dag altijd even spannend. En daarom heb ik met Xess een jaarlijks ritueel. Na de eerste dag op school gaan we altijd een frozen yoghurt halen en Xess mag dan zijn eigen froyo samenstellen en eigen toppings kiezen. Hij vindt dat altijd superleuk en maakt er echt een kunstwerkje van. Daarna gaan we lekker naar het park of een gamehall om spelletjes te doen. Zo maken we van de eerste dag een leuk moment in plaats van iets om tegenop te kijken!