Het hele jaar voetbalkoorts: ‘Xess is écht een kindje van een profvoetballer’

13.07.2024 07:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (8) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Afgelopen woensdag was Xess met zijn vader naar Duitsland gereden om de Nederland – Engeland wedstrijd te bekijken. Die hele ervaring vond hij fantastisch. Al die mensen, de gezelligheid, de grote schermen en natuurlijk samen met zijn vader.

Voetbalseizoen is het in ons huis het hele jaar door, want het liefst loopt Xess elke dag in een voetbaltenue. Of het nu in een Ajaxpakje of Barcelonapakje is, of met elkaar gemixt. Xess is dol op voetbal. Hij speelt het, kijkt het, praat erover, droomt erover. Het is echt een kindje van een profvoetballer zou je wel kunnen beamen. Of het nu ’s ochtends heel vroeg is of ’s avonds laat, Xess moet en zal Nederland zien spelen.

Lees ook – Yolanthe heeft inpakstress: ‘Alweer verhuizen?‘ >

Van de tribune naar de bank

Ondanks dat we niet meer in Nederland wonen, leeft het EK wel echt bij ons in huis. Dat kan ook bijna niet anders. Bijna tien jaar lang zat ik op de tribune en ook bij Xess is voetbal er met de paplepel ingegoten. Al sinds Xess klein is, is die al bezig met voetbal en het Nederlands Elftal.

Eerst keek hij naar zijn vader vanaf de tribune, op mijn schoot. Later ging die zelf ook voetballen en nu kan ik hem met niks zo blij maken als met voetbal. Hij vindt het EK geweldig en kijkt het liefst zo veel mogelijk wedstrijden. Gelukkig is het nu schoolvakantie voor Xess en zijn we daarom de hele zomer in ons huis op Ibiza. Dat betekent dat ik niet midden in de nacht wordt wakker gemaakt om een wedstrijd te kijken.

Oranje boven

Als Oranje speelt moet alles wijken en het liefst versiert hij dan ook het hele huis Oranje. Van oranje slingers en ballonnen tot aan cupcakes en oranje M&M’s. Ik vind het geweldig. Het EK geeft altijd zo veel sfeer en ik vind het nog steeds leuk om voetbal te kijken. Misschien niet meer vanaf de tribune, maar heerlijk vanaf de bank met vrienden en familie. Zo’n gezellige sfeer brengt het met zich mee!

En of Xess teleurgesteld was afgelopen woensdag? Tja.. heel even. Maar de volgende dag was ‘ie lekker bij mij en gingen we samen voetballen in de tuin. Wat zijn kinderen lekker makkelijk hè, af en toe dan?!