Xess krijgt homeschooling: ‘Zo kan hij met me mee en leren we allebei’

19.10.2024 06:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (9) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

De afgelopen weken waren best hectisch. Naar Nederland en België vliegen voor het draaien van een Belgische en Nederlandse film, een paar dagen op het Cabau Lifestyle-kantoor voor een belangrijke lancering die eraan komt, hup door naar Parijs voor vier dagen filmen en daarna snel door naar Ibiza voor mijn Free a Girl-event dat ik organiseerde in mijn huis. Vanuit Ibiza terug naar LA om mijn allerliefste op te halen. En nu weer terug in Nederland voor opnames. Een intense planning, maar wel ontzettend leuke projecten.

Lees ook – Yolanthe: ‘Mama mag ik nou eindelijk een YouTube-kanaal?’

Homeschooling

Het zou betekenen dat ik Xess niet elke ochtend naar school in LA kon brengen. Gelukkig is er een mogelijkheid tot homeschooling. Veel kinderen op Xess Xava’s school hebben ouders die reizen voor hun werk, dus ze bieden speciale pakketten aan zodat je je kind op afstand van de school kunt begeleiden. Ideaal! Zo kan Xess gewoon met me mee naar Nederland voor vijf weken, zonder dat hij achterloopt op school. Aan het einde van de week checken we online in, scan ik zijn huiswerk in en kan ik de toetsen met hem doen. Daarnaast volgt hij ook dagelijks online modules.

Het klinkt misschien een beetje technisch en saai, maar eerlijk? Xess en ik vinden het ook wel heel fijn en gezellig, deze periode. Waar ik normaal gesproken niet zoveel meekrijg van wat hij op school de hele dag door leert – je brengt hem weg, haalt hem op en dat was het dan – zit ik nu middenin zijn leerproces.

Quality time

Huiswerk maken met Xess is echt een quality time-momentje samen. Hij doet zijn best, en ik ben er vooral om hem te begeleiden. Niet om de antwoorden voor te kauwen, maar om hem te laten nadenken. “Lees de vraag nog eens. Wat vragen ze nou precies?” Het is zo mooi om te zien hoe zijn hersentjes aan het werk gaan. Je ziet hem denken, puzzelen, en dan – bam! – het kwartje valt. Dan zie ik echt hoe hij denkt, leert en groeit, en stiekem leer ik daar zelf ook van. We maken er samen ook een spel van. Met wiskunde bijvoorbeeld, dan gebruiken we muntjes om sommen uit te leggen. Dat visuele helpt hem enorm, en het is zo leuk om samen creatief bezig te zijn.

Natuurlijk zijn de draaidagen lang, maar er wordt gelukkig goed rekening mee gehouden dat ik tijd met Xess kan doorbrengen en zijn schoolwerk met hem kan doen. Familie en vrienden springen ook bij wanneer nodig. Ook deze periode ervaar ik als een zegen. Want hoe druk het soms ook is, onze momenten.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.