Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (8) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.
Lees verder onder de advertentie
In Amerika lijkt het erop dat een bezoek aan de psycholoog net zo normaal is als een tandartsafspraak. In elk gesprek vliegen de termen ‘my therapist said’ en ‘my life coach told me’ je om de oren. Het is alsof het praten over je geestelijke gezondheid hier net zo alledaags is als het weerbericht bespreken. En eerlijk gezegd, is dat niet geweldig?
Lees verder onder de advertentie
Taboe
In Nederland is er soms nog best een taboe als het gaat om het bespreken van persoonlijke struggles. In Amerika lijkt het daarentegen de norm te zijn om je diepste emoties te delen met een professionele coach. Ik vind het eigenlijk wel heel erg goed dat het hier zo normaal is om naar een psycholoog te gaan. Ik heb hier zo veel aan gehad toen ik niet lekker in mijn vel zat, zo net na de scheiding.
In die tijd ging er van alles door me heen. Wie ben ik? Wat wil ik eigenlijk? Wat maakt mij nu echt gelukkig? Ik voelde me alleen, mijn hart was gebroken en voelde ik me onzeker over bepaalde keuzes die ik had gemaakt. Daarbij had ik had ik de volledige verantwoordelijkheid over mijn zoon Xess, werkte ik veel en wilde ik alles zo goed mogelijk doen. En dat terwijl mijn lichaam door alle stress en emotie zwak was. De professional kon vanaf een afstand naar mij en de situatie kijken en gaf me inzichten en tools. Zo kwam ik de dag weer door zonder kapot te gaan van verdriet.
“Ik voelde me alleen, mijn hart was gebroken en voelde ik me onzeker over bepaalde keuzes die ik had gemaakt”
Lees verder onder de advertentie
Emotionele gaatjes
Inmiddels kom ik er al een tijd niet meer. Het gaat goed, maar als het ooit minder gaat aarzel ik er niet over om terug te gaan. Als je zelf middenin de storm zit, zie je het niet helder. Een professional wel. Ik zie het als een kracht om over je gevoelens te praten en hulp te zoeken als dat nodig is. Uiteindelijk zijn we continue aan het helen en onszelf aan het ontwikkelen tot een beter persoon. Of het nu net zo normaal is om naar de tandarts te gaan als naar de psycholoog? Dat denk ik wel. Ook onze geest moeten we blijven verzorgen om emotionele gaatjes te voorkomen.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.