‘Mama, mag ik nu eindelijk een YouTube-kanaal?’

27.09.2024 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (9) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Ja, we zijn live. Al sinds Xess vier jaar is, vraagt hij om zijn eigen YouTube-kanaal. En vier jaar lang heb ik deze vraag een beetje weggeduwd. Social media voor kinderen blijft toch een lastig onderwerp. Als ouder wil je je kind beschermen tegen negatieve online invloeden en vertekende beelden, maar toch is social media wel een groot onderdeel van de wereld waarin we nu leven. Wat is dan het beste? Moeten we onze kinderen er proberen vanaf te houden en is dat wel realistisch? Of moeten we onze kinderen leren om er bewust mee om te gaan?

Dubio

Xess is nu negen jaar en wat je ook van social media vindt, het is deel van deze generatie. Waar wij vroeger met LEGO en Barbies speelden, maken kinderen nu filmpjes. Al vanaf het moment dat Xess kan praten, vraagt hij mij om filmpjes van hem op te nemen. Van hoe hij een bepaald voetbaltrucje uitvoert, welke diertjes hij in de tuin heeft gevonden tot hoe hij zijn favoriete cupcakes bakt of laat zien hoe snel hij kan rennen. Hij is zo gefascineerd door leuke content omdat die het leuk vindt naar te kijken maar nog leuker om zelf te creëren. Hij bedenkt zelf de meest creatieve dingen om te filmen. Daarom heb ik zo lang in dubio gezeten. Aan de ene kant wilde ik zijn creativiteit en passie ondersteunen, maar aan de andere kant houd je je kind het liefst zo lang mogelijk weg van social media.

Lees ook – ‘Ik weet niet voor wie die eerste schooldag spannender is… voor Xess of voor mij?!’

Creatief

Begin dit jaar heb ik Xess een camera cadeau gegeven zodat hij zelf filmpjes kon gaan opnemen. Het is zo leuk om hem creatief bezig te zien. Hij schrijft zijn ideeën voor content in een schriftje en vraagt mij dan om er samen naar te kijken. Uiteindelijk vroeg hij mij: ‘Mama, mag ik nu eindelijk een YouTube-kanaal?’ Maar in plaats daarvan dacht ik eerst te beginnen met het opnemen van korte video’s voor Instagram en TikTok , zonder enige interactie met volgers, likes of berichten aan hem persoonlijk. Hij weet niet eens wat die dingen zijn, en ik wil het graag zo houden.

Geen druk

Het gaat voor mij puur om zijn creativiteit, zonder de druk van sociale media. Om te kijken hoe leuk die het blijft vinden en of het een positieve impact maakt op anderen en de wereld om ons heen. Ik beheer samen met Wesley de accounts en in de toekomst kunnen we dan na denken over een YouTube-kanaal, maar alleen als dat veilig en verantwoord kan.

Tot die tijd geniet ik ervan om af en toe een onschuldig, vrolijk filmpje van hem te delen, simpelweg om zijn creativiteit te koesteren. Het is prachtig om te zien hoe kinderen en ouders reageren op zijn video’s, maar ik hou het bewust klein en beheersbaar. Iedereen voedt zijn kind op zoals die denkt dat goed is, en voor mij geldt: zolang hij gelukkig is en ik zeker weet dat hij beschermd wordt, ben ik de meest trotse moeder.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.