Britt: ‘In plaats van dure vakantieopvang, stuur ik mijn kind naar een zomerkamp’

15.08.2024 17:00
zomerkamp Bron: Pexels

Britt (35) heeft drie kinderen en woont in de Randstad. Wekelijks schrijft ze een column voor Kek Mama over haar belevenissen als moeder van drie. In plaats van gebruik te maken van dure vakantieopvang, sturen zij en haar man hun kind op zomerkamp.

“Als zzp’er deel ik mijn eigen tijd in en zo heb ik in de zomervakantie wat meer tijd voor de kinderen. Dan werk ik wat vaker in de avonden. Mijn man werkt wisseldiensten en is daardoor ook regelmatig thuis met de kids. Zo vangen we de zes weken zomervakantie een beetje op, maar dan blijven er alsnog dagen en soms weken over dat we het even niet weten.

Vakantieopvang hebben we namelijk niet meer. Daar zijn we een paar jaar geleden al mee gestopt, omdat het zo enorm duur was. Dan maar wat vaker een creatieve oplossing vinden, zo dachten we. Nu gaan de kinderen dus hier en daar een paar nachten logeren bij oma of bij andere opa en oma. Tot een vriendin ons wees op zomerkampen.

Zomerkamp in plaats van vakantieopvang

Na wat online speurwerk kwam ik tot de ontdekking dat er heel veel zomerkampen zijn waar kinderen in de vakantie naartoe kunnen. Er zijn kampen die met sport te maken hebben, maar ook met taal (komt je kind terug, spreekt het vloeiend Engels) met dieren of met technologie. De kinderen worden de hele dag vermaakt en komen uitgeput thuis om de volgende dag weer opnieuw avonturen te beleven. Hoe leuk is dat.

En ook, hoe fijn is dat voor ouders? Natuurlijk, het kost ook geld, maar lang niet zo veel als de vakantieopvang ons kost. Daarbij voelt het voor je kind niet als ‘naar de opvang moeten’, maar meer als een soort minivakantie met iets wat je heel erg leuk vindt om te doen. Je snapt dat wij op zoek gingen naar een geschikt zomerkamp voor onze oudste.

Herinneringen maken

Zo kwamen we uit bij een surfkamp. De hele dag peddelen op je surfboard in de noordzee. Leren surfen, jezelf en anderen leren redden in het water, spelen in de duinen, gezamenlijk eten met leeftijdsgenoten en genieten van de zon en het strand. Check, dat moest ‘m worden voor onze waterrat. En zo geschiedde: hij ligt op het moment van schrijven in zee.

Hij maakt herinneringen, hij heeft enorm veel plezier en het geeft ons net wat meer ruimte thuis. Een megatip voor andere ouders die in de zomervakantie soms ook niet meer weten waar ze tijd vandaan moeten halen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.