Eline is getrouwd met Bas, sterrenmama van Louie * en inmiddels 34 weken zwanger van de tweede. In deze column vertelt ze over haar zwangerschap na verlies en alles wat daarbij komt kijken. Deze keer over hét overlijden.
Lees verder onder de advertentie
Sinds ik opnieuw in verwachting ben, krijg ik van mensen vaak de vraag of ik het niet moeilijk vind om zoveel met de dood bezig te zijn. Dat begrijp ik heel goed. Mijn werk bestaat immers voor een groot deel uit het maken van een magazine voor ouders van overleden kinderen. Alleen wat mensen zich vaak niet realiseren is dat de dood maar zo’n klein onderdeel is van het leven van Louie … en al die andere kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Een prachtig ventje
Louie is voor mij zoveel meer dan het moment waarop de arts mij vertelde dat zijn hartje was gestopt met kloppen. Louie was onze zoon. Hij was een kleinzoon, een neefje, een vriendje, een liefdesbaby. Louie was een dapper, sterk en heel alert kindje. Louie was een prachtig ventje dat je helemaal inpakte met z’n blonde donshaartjes en sprekende blauwe ogen. Louie was voor ons de allermooiste baby die er bestond en inderdaad … overleden.
Als je mensen vertelt dat je kind is overleden, deinzen ze ook altijd een beetje terug. Ze krijgen een brok in de keel, weten niet goed wat ze moeten zeggen en voelen vooral een enorme zwaarte. Ook dat begrijp ik hélemaal. Een kind verliezen is ook heel erg, alleen ook een dood kind is nog steeds een kind. Een kind met een naam, met een schat aan prachtige herinneringen en een leven dat het heeft geleefd. Hoe kort of lang ook.
Lees verder onder de advertentie
Trots op het kind
Zelf vind ik het heel fijn als Louie zijn naam valt in gesprekken, als ik over hem mag vertellen of herinneringen kan ophalen. Het geeft mij het gevoel dat hij er nog steeds bij hoort. Vergelijk het met jouw kind dat leert lopen. Dat wil je toch ook van de daken schreeuwen? Dat is voor ouders met een overleden kind niet anders. Zij maken misschien geen nieuwe herinneringen meer, maar ook zij blijven trots op hun kind.
“Als je mensen vertelt dat je kind is overleden, deinzen ze ook altijd een beetje terug”
Lees verder onder de advertentie
Het is ook die trots, die liefde en verbinding die overheerst in mijn werk. Ouders zijn juist vaak extra blij als ze weer eens uitgebreid over hun kind mogen vertellen. Foto’s kunnen delen en de naam hardop kunnen noemen. En ik ben op mijn beurt alleen maar dankbaar dat ik ouders deze ruimte kan bieden en deze oneindige liefde mag omtoveren tot een verhaal waarin een kind weer even in het licht gezet wordt.
Onverwoestbare liefde
Dus nee, ik vind het niet moeilijk om in mijn werk bezig te zijn met overleden kinderen, omdat het niet draait om het moment van overlijden. Het draait om het kind en de onverwoestbare liefde die altijd blijf bestaan.
Eline runt sinds het overlijden van haar zoontje ook een tijdschrift voor ouders van overledenkinderen. Meer weten? Kijk op www.nelmagazine.nl.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.