Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Tijd om een frisse neus te halen? Dit zijn de mooiste bossen van ons land. Kun je naast het wandelen ook nog je ogen uitkijken.
Je hebt bossen en je hebt bossen. Nou, dit is wel een héél mooi stukje Nederland. Leuk feit: je vindt er de hoogste boom van het land. Deze Douglasspar is bijna 50 meter.
Waar: Koninklijk Park, Apeldoorn
Dit gebied is 22 keer groter dan het Vondelpark en drie keer zo groot als Central Park in New York. Er staan duizenden bomen, je bewondert 19 hectare moeras(bos) en kunt over 116 bruggen lopen. Met twee kinderbaden en zeven kiosken is het fijn toeven hier.
Waar: tussen de Ringvaart en Amstelveen
In Groningen vind je een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken. Het mooiste wandelgebied vind je volgens Staatsbosbeheer rond het buurtschap Ter Wupping. ‘Daar liggen bolle akkers, hooilanden en houtwallen.’
Waar: Dennenweg, Sellingen
Lees ook – Met deze tips wordt een boswandeling met je kind nog leuker >
Eén van de oudste bossen van Nederland. Niet zo gek ook dat Staatsbosbeheer dit bos heeft uitgeroepen tot mooiste van het land. Je kunt er ook nog (roof)vogels, herten en wilde zwijnen tegen het lijf lopen.
Waar: Sprielderweg, Drie
Een natuurgebied met veel soorten dieren en planten. Dit bos, dat je in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vindt, is niet alleen mooi in de zomer en lente: ook in de herfst en winter is er veel moois te zien.
Waar: Sint Helenalaan 2, Doorn
Een gevarieerd bos waar altijd wel iets bijzonders te zien is. En heel uniek, want hier bevindt zich de langste rivierduinengordel van Nederland.
Waar: De Maasduinen, Arcen
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. En dat snap je ook wel als je die bomen en grote zandvlaktes ziet.
Waar: De Loonse en Drunense Duinen, Drunen
‘Geen van de Waddeneilanden is zo gevarieerd als Terschelling’, aldus Staatsbosbeheer. Maar waarom eigenlijk? Simpel: het eiland bestaat voor 80 procent uit natuur, van strand tot bos.
Waar: Oosterend, Terschelling
Lees ook – Van picknicken tot waterfietsen: 17x kindvriendelijke parken >
Ook hier kijk je door de akkers, weilanden, bijzondere eiken en dichtbegroeide bossen je ogen uit. Leuk: op het landgoed bevinden zich zo’n honderdvijftig boerderijen.
Waar: Twickelse Bos, Delden
Slingerende struinpaadjes geven je hier het echte ‘bosgevoel’. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos met een eiland, touwbrug en losliggende takken om hutten te bouwen. Neem je viervoeter ook gerust mee, want het grootste gedeelte van dit bos is hondenlosloopgebied. Er is zelfs een zwembad voor honden.
Waar: Purmerbos, Purmerend
Met tientallen fiets-, bos-, zand- en ruiterpaden is dit een prachtige plek voor een mooie wandeling. Middenin de natuur vind je grafheuvels en hunebedden en als je de bomen van bovenaf wilt bekijken, wandel je over het Boomkroonpad: dwars tussen de boomtoppen door.
Waar: De Hondsrug, Drenthe
Wil je de beenspieren trainen of je kind een leuke uitdaging geven, beklim dan de Grebbeberg in Rhenen (Utrecht) met z’n 200 traptreden. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het natuurgebied de Blauwe Kamer. Het bos rondom de Grebbeberg bestaat uit eiken, maar even verderop vind je het natuurgebied Laarsenberg, met loof- en naaldbossen.
Waar: Rhenen, Utrecht
Lees ook – 19x fijne meren en plassen in Nederland >
Alleen de naam van deze bossen is al leuk. Tijdens deze wandeling in het uiterste zuiden van ons land kom je verschillende steile hellingen tegen. In het Bovenste Bos wandel je aan de bosrand en zie je prachtige vergezichten – bij helder weer kijk je zelfs over de landsgrens heen. In het lagere gedeelte kom je uiteindelijk terecht in het mooie dorp Slenaken.
Waar: Zuid-Limburg
Oké, groot is het niet, maar bijzonder wel. Het Wallebos bij Beetsterzwaag is ooit aangelegd omdat de rijke adel hout nodig had. Vandaag de dag is het er fijn wandelen, waarbij je paddenstoelen en klepperende ooievaars tegenkomt. Voor kinderen is het vlonderpad een aanrader.
Waar: Beetsterzwaag, Zuidoost Friesland
Geniet van de bossen en prachtige heides in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het park is gebouwd op een oude stuwwal van 150.000 jaar oud en je vindt er ook twee bergen. Nou ja, zeg maar heuvels: de Holterberg (60m) en de Grote Koningsbelt (75 m). Beide zijn een klim waard.
Waar: Holten, Overijssel
Nog niet uitgewandeld? Ga ook eens naar deze speelbossen of klimbossen – ben je je kind zéker de hele middag kwijt.