Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Op zoek naar een fijn én leerzaam uitje in de voorjaarsvakantie? Dit zijn de leukste musea in Nederland voor kinderen op een rij.
Niets is leuker dan een dagje naar het museum, maar het is wél zo fijn als je zonder haasten kunt vertrekken. Bereid je daarom goed voor op een dagje weg en zet alle spullen de avond ervoor alvast klaar: de jassen, iets lekkers voor onderweg en vergeet vooral je luiertas met inhoud niet als de allerkleinste ook mee gaat. Wil je je geen breuk sjouwen? Stop een aantal spullen van je kind in z’n eigen rugtas. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige musea niet met tassen naar binnen mag; neem dus wat klein geld mee voor een kluisje.
Om lange wachttijden bij de entree te voorkomen is het slim om van tevoren een ticket te reserveren voor het museum waar je naar toe gaat. Dit hoeft niet altijd, maar is wel slim! Ga je vaker per jaar naar musea dan is een Museumjaarkaart een goede investering. Dan kun je bij veel musea al ‘gratis’ of tegen kleine vergoeding naar binnen en dat haal je er op jaarbasis snel uit. Ga je niet zo vaak naar musea dan kunnen losse kaartjes een goedkopere oplossing zijn. Wist je dat je vaak voor de leukste musea ook toegansbewijzen kunt kopen mét korting? Oké, nu je er helemaal klaar voor bent: de leukste musea voor kinderen op een rij:
Lees ook 12x low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen >
Wil je samen met je kind naar kunst kijken? Dan is de Whatsapp speurtocht in dit museum een aanrader. Je moet goed zoeken om de grappigste details in kunstwerken te vinden. Wie ziet de dansende mevrouw? En welke geluiden maken de beesten van Karel Appel? Past perfect in dit lijstje met kindvriendelijke musea. Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.
Van de natuur tot het effect van technologie: tijdens een bezoek aan het Museon leer je het. Maak bijvoorbeeld je eigen muziekinstrument of – en dat is wel belangrijk – leer hoe je lief bent voor de aarde.
Een bezoek aan het Tropenmuseum is een echte ontdekkingstocht. Ga op reis tijdens de doe-tentoonstelling Sabi Suriname, vaar op een boot door Busi Kondre, ontdek de Surinaamse keuken en speel het Wat is waar?-spel over wat je onderweg tegenkomt.
Kinderen worden hier door orgelaapje Toon door het museum geleid, helemaal kidsproof dus. Ze kunnen hier zelf muziek maken en programmeren én er is altijd nog een wisselende – net zo interessante – extra tentoonstelling te zien.
is ideaal voor kinderen die zich graag als ridder of jonkvrouw verkleden, want hier kunnen ze het voor een dag echt zijn. Ook kan je zien hoe er werd geleefd in een kasteel.
Stap binnen in de wereld van Eye en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut.
naar verhalen van stoere zeemannen, ontdekkingsreizigers en havenarbeiders. Voor de allerjongsten is er kinder-doe-expo Professor Plons. Hier helpen kinderen met vissen sorteren, schepen laden en lossen, de reisbestemming bepalen en een brand blussen.
De geur van vers brood vliegt direct je neus in: hier wordt ouderwets brood gebakken. Leuk als je altijd al over de schouder van een bakker hebt willen meekijken.
Een leuk museum voor peuters en kleuters: kinderen stappen in de wereld van nijntje en haar vriendjes. In de dierentuin leren ze wat dieren zoal eten, in het huis van nijntje leren ze alles over verzorging. Verder ligt dit huis vol opdrachten, voorleesboeken, puzzels en spelletjes.
Lees ook: Dit zijn de leukste musea voor peuters >
‘Verboden af te blijven’ is in het Techniekmuseum het motto. Hier gaan werkelijk alles over techniek: van ouderwetse uitvindingen tot slimme alternatieven voor de toekomst. Vanaf 18 juli weer open.
Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? In het muZIEum leer je het en merk je dat dingen die voor je kind zo gewoon zijn (horen, voelen, zien, proeven en ruiken) ineens heel anders worden ervaren.
heeft tentoonstellingen met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Ook leuk voor je peuter: de permanente tentoonstelling ‘ZELF!’.
Een keer iemand legaal in de boeien slaan? het kan in het Gevangenismuseum. Ook leerzaam: de binnenkant van een isoleercel bekijken.
ontdek je vanaf een unieke locatie alles over vliegtuigen. Test zelf in een tunnel wat wind met een vliegtuig doet, bekijk de 3D-film over de luchtvaart, stap in de nagebouwde capsule van ruimtevaarder André Kuipers of duik in het grootste vliegtuig van Aviodrome.
Lees ook: 9x interactieve musea voor kinderen waar je van alles zelf mag doen >
Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen. Sinds kort kun je je kind in De Voorleestent voorlezen uit de mooiste boeken, terwijl het verhaal verrijkt wordt door middel van omgevingsgeluiden en projecties. Oftewel: het prentenboek komt écht tot leven.
Een van de musea voor kinderen die zéker een bezoekje waard is. In een enorme hal staan echte vliegtuigen en helikopters, waardoor je ze van alle kanten kunt bekijken. Wil je kind wat energie kwijt? Dat kan buiten op de stormbaan. Inspiratie opgedaan? Check altijd even of je musea toegangsbewijzen mét korting kunt kopen: Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >