In Nederland zijn veel leuke plekken die je met de trein kunt bezoeken, maar waarom niet eens de grens over? Europa telt minstens zo veel steden die ideaal zijn voor een citytrip per spoor. Wij zetten de 5 leukste Europese treinsteden voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Een paar uur in de trein zitten om op je bestemming te komen, lijkt misschien een opgave met kinderen. Je kunt niet stoppen wanneer je maar wilt, zoals wanneer je met de auto reist. Toch heeft reizen met de trein z’n voordelen. Als je vroeg boekt, ben je niet veel geld kwijt aan je tickets. Bovendien heb je geen benzinekosten en hoef je geen uren te zoeken naar een geschikte parkeerplek voor een paar dagen (met in veel steden torenhoge kosten, niet te vergeten). Ander voordeel: je komt vaak middenin het centrum van een stad aan, waardoor je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar de highlights en je hotel reist.
Lees verder onder de advertentie
Misschien heb je met je kind nog nooit een lange treinreis naar het buitenland gemaakt. Maar bedenk je dat een rit met de trein voor kinderen al een uitje op zich is. Neem genoeg speelgoed en leuke dingen mee voor je kind om zich onderweg te vermaken en ga zo nu en dan een rondje met ‘m lopen door de trein. Of kijk samen uit het raam, want in die paar uur is er genoeg leuks dat aan je voorbij trekt.
Sommige Europese steden bereik je al met een kleine drie uur per trein, bij andere steden is het een iets langere zit. Wij zetten de leukste citytrips per spoor voor je op een rij:
Keulen
Heb je zin om een weekend te gaan shoppen in Duitsland, dan is een bezoek aan Keulen geen slecht idee. Heel handig: vanuit Amsterdam sta je met de ICE International binnen 2,5 uur in het hartje van de stad. De trein komt namelijk aan op het Centraal Station van Keulen en vanuit daar loop je in een mum van tijd naar de Dom en de bekende winkelstraten. Tickets koop je bij NS International: wees er vroeg bij, want dan kun je aardig wat geld besparen. Een enkele reis naar Keulen begint bij 20 euro.
Wil je niet alleen shoppen maar ook nog wat cultuur snuiven, dan zit je ook goed in Keulen. Bewonder de beroemde Dom van binnen, struin door de Altstadt of pik een terrasje langs de Rijn. Leuk voor kinderen is het Chocolademuseum en de dierentuin van Keulen.
Lees verder onder de advertentie
Parijs
De trein is een prima alternatief voor een bezoek aan de Franse hoofdstad en je komt middenin het centrum aan, op Gare du Nord. Met één van de metrolijnen ben je vervolgens zó waar je zijn wilt in de stad.
Lees verder onder de advertentie
Je reist naar Parijs met de Thalys al vanaf 35 euro. Ook hier geldt: des te eerder je boekt, des te voordeliger je ticket. Bovendien heb je het tijdstip voor het uitkiezen, want de trein vertrekt maar liefst tien keer per dag vanuit Amsterdam. Je kunt ook opstappen op Schiphol of Rotterdam. De reistijd vanaf Amsterdam Centraal bedraagt 3 uur 18 minuten – veel sneller dan met de auto dus.
Wat je in Parijs allemaal kunt doen, hoeven we je vast niet te vertellen. Van de Champs-Élysées tot de Eiffeltoren en van Montmartre tot Moulin Rouge: vervelen zul je je er niet snel doen. Wil je weten hoe je er met kinderen een leuk weekend van maakt, check dan onze tips voor een gezinstrip naar Parijs.
Wil je een weekendje naar België met je kinderen, kies dan voor Brugge: je reist er met de Thalys of de Intercity Brussel gemakkelijk naartoe. Met beide treinen stap je op Antwerpen over op een regionale trein voor het laatste stukje. Overstappen op Brussel-Zuid is ook een mogelijkheid. Reken op een reistijd van ongeveer 3 uur naar Brugge bij vertrek vanuit Amsterdam.
Lees verder onder de advertentie
Eenmaal aangekomen op station Brugge pak je één van de bussen die naar het centrum gaan. Of je loopt een kleine twintig minuten.
Brugge wordt ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd en als je er rondloopt, snap je meteen waarom. Je komt zoveel bruggen en kanalen tegen, dat het even lijkt alsof je in Italië bent. Bekijk de stad vanaf het water met een rondvaart, strijk neer op één van de fijne terrasjes en beklim de Belfort-toren aan de Grote Markt voor een mooi uitzicht over de stad. Wist je trouwens dat Brugge zichzelf de Chocoladehoofdstad van de wereld noemt? Je vindt er meer dan vijftig chocoladewinkels en een Chocolademuseum. Al zullen kinderen misschien nog liever het Frietmuseum onveilig willen maken.
München
Zuid-Duitsland lijkt misschien ver weg met de trein, maar niets is minder waar. In Amsterdam stap je aan boord van de ICE International en iets meer dan twee uur later arriveer je in Düsseldorf. Daar stap je vervolgens op de ÖBB Nightjet, een comfortabele nachttrein. Inderdaad: terwijl je slaapt, tuf je naar het zuiden zonder dat je het door hebt. De volgende ochtend kom je aan in München en kan je stedentrip beginnen. Wil je naar Oostenrijk, dan blijf je nog twee uurtjes zitten en kom je aan in Innsbruck of Wenen.
Bij de ÖBB Nightjet kun je kiezen voor een slaap-, lig- of zitplaats. Slapen kun je in een privécabine of met meerdere personen bij elkaar. Je bent verplicht vooraf een plaats te reserveren.
In München struin je over het Mariënplatz in het centrum en mag een bezoek aan een typisch Duitse ‘Biergarten’ natuurlijk niet ontbreken. Met kinderen ga je wandelen of fietsen in de Englische Garten, het grootste stadspark ter wereld. Je vindt er speeltuinen, veel water (tip: huur een bootje) en heerlijke grasvelden voor een relaxte picknick of potje voetbal. Ben je langer dan een weekend in München, dan is een dagje naar het Playmobil Funpark een leuk uitje.
Luxemburg
Ooit gedacht aan een citytrip naar Luxemburg? Vergeleken met steden in de buurlanden Duitsland, België en Frankrijk is Luxemburg-stad relatief onbekend, maar dat is eigenlijk onterecht. Het is een prachtige stad om een dag of twee, drie rond te struinen: niet al te groot en het heeft leuke bezienswaardigheden, ook voor kinderen. Je reist naar Luxemburg-Stad met de Thalys of Internationale Intercity vanaf 38 euro enkele reis. De reistijd vanaf Amsterdam is ongeveer 5,5 uur en je stapt over in Brussel-Zuid.
Een must see in Luxemburg-stad zijn de kazematten, een ondergrondse vesting die al honderden jaren oud is. De kazematten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je kunt ze gemakkelijk bezoeken. Vanaf verschillende plekken in de vesting heb je een mooi uitzicht over de stad. Vlakbij vertrekt een toeristisch treintje dat in drie kwartier een leuke rit maakt door de stad. Ook in het Parc Schéiwisschen, een grote kasteelspeeltuin, zullen je kinderen zich prima vermaken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.