Komt ‘Annemaria Koekoek’ of de deun van ‘zakdoekje leggen’ je de neus uit? Neem dan dit lijstje vol verrassende buitenspelletjes door.
Lees verder onder de advertentie
‘Waterverven’
Je hebt nodig: een grote emmer water en dikke kwasten, meer niet. Je kind doopt de kwast in het water en tekent hiermee op de stenen buiten. Natuurlijk verdwijnt de tekening supersnel, maar het is juist een sport om ‘m af te krijgen voor al het water is opgedroogd. Vooral leuk om te doen als het warm is, want de kans is groot dat dit speeluurtje eindigt in een waterslagveld.
Lees verder onder de advertentie
Krijtparcours
Met krijt kun je natuurlijk boter, kaas en eieren spelen of gezichten tekenen, maar het is veel leuker om een heel parcours op straat neer te zetten. Hinkelbanen, getallenslangen of doolhoven, bijvoorbeeld. Maak er een voor je kroost en ze zijn de hele middag zoet.
Lees verder onder de advertentie
Stoepverven
Over stoepkrijt gesproken… Ooit gehoord van stoepvérf? Je kunt ermee op de stoep (of het schoolplein of de oprit) schilderen en het spoelt er met een regenbui gewoon weer af. Je hebt hiervoor nodig:
Lees verder onder de advertentie
Maïzena
Water
Paar druppels (school)verf
Bakjes om te mengen
Kwastjes of sponsjes om mee te schilderen
Zo werkt het: doe een klodder verf in elk bakje. Giet er water bij tot het bakje net over de helft vol is en meng de verf en het water goed door elkaar. Schep er een paar eetlepels maïzena bij en blijf goed roeren. Let op: maïzena roert niet zo makkelijk, dus voorzichtig omscheppen tot je een dikkere, maar vloeibare massa krijgt. Als het te dun is doe je er gewoon wat extra maïzena bij, als het te dik is wat meer water. Hup, en verven maar.
Troovie is ideaal voor avontuurlijke kinderen. De app staat vol met speurtochten door heel Nederland. Ook leuk: kinderen kunnen zelf speurtochten maken en opdrachten bedenken.
Letters uit het alfabet
Ga naar het bos, strand, de speeltuin of gewoon de straat op en geef je kind een letter uit het alfabet. Vervolgens laat je ‘m iets zoeken dat met die letter begint. Heeft-ie het goed? Dan kun je zelf een prijs bedenken – leuk en nog leerzaam ook.
Lees verder onder de advertentie
Spijkerpoepen
Een oudje, maar daarom zeker niet minder leuk. En je kunt het gewoon in de tuin doen. Dit heb je nodig: een lege fles, spijker en een touwtje waar je de spijker aan kunt hangen. Bind de boel om de middel van je kind en proberen maar.
Klimmen door de duinen
Om lekker te stoeien in het zand hoef je niet per se naar de Nederlandse kust. Ooit gedacht aan een klimduin? Even zwoegen en daarna lekker naar beneden rollen. Dat je daarna onder het zand zit, mag de pret niet drukken.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.