Het is straks weer heerlijk vertoeven buiten, maar dat betekent wel: meer kans op een beet van mieren, teken of een muggen- of een wespensteek. Wat moet je doen als jij of je kind de klos is? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Muggenbeet
Een muggenbeet kan over het algemeen niet veel kwaad, maar veroorzaakt wel irritante jeuk. Je kunt proberen de jeuk te verminderen door een koude doek op de bult te leggen of er azijn op te doen. Ook fijne middeltjes: mentholpoeder, prikweg (ByeBites), Afterbite en zalfjes met calamine en zink. Volgens oma helpt het wrijven met keukenzout over de bult, het insmeren met tandpasta of het zetten van een kruisje met je nagel ook.
Lees verder onder de advertentie
Hou de bult wel goed in de gaten, want als-ie dikker wordt, is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Het kan zijn dat jij of je kind allergisch is voor zo’n beet.
Wie ooit is gestoken door een wesp, kan beamen dat dit behoorlijk pijn doet. De huid rondom wordt rood en dik en soms vormt er een witte bult die later rood wordt. Wat je na de steek moet doen? Zuig indien mogelijk het gif uit de steekplaats en spuug dit uit. Koel de plek vervolgens met een natte doek of ijskompres en gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula (gebruik volgens bijsluiter). Meestal verdwijnen de klachten van een wespensteek (stijf gevoel bijvoorbeeld) binnen een paar uur.
Lees verder onder de advertentie
Neem contact op met de huisarts als de steekplaats erg dik wordt. En als jij of je kind in mond of keel is gestoken: bel 1-1-2 en zuig op een ijsblokje om zwelling tegen te gaan.
(Rode) mierenbeet
Rode mieren zijn agressiever dan normale mieren en spuiten gif in de huid die een stekende brandende pijn veroorzaakt. De plek wordt rood, zwelt op en kan gaan jeuken maar is prima zelf te behandelen. Je kunt de plek koelen door er een natte doek of ijskompres op te leggen. Dit houdt de zwelling ook tegen. Blijf verder zoveel mogelijk van de steekplek af om verdere verspreiding van het gif onder de huid te beperken. Ontsmet het wondje met alcohol. Dep eventueel met azijn of gebruik crèmes als Prikweg of Afterbite op het wondje tegen de jeuk.
Lees verder onder de advertentie
Tekenbeet
Het kan dat een teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Het is dus belangrijk dat je jezelf en je kind na een bezoekje aan het bos/park checkt op tekenbeten. Maar hoe herken je nu of je gebeten bent? Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Als de teek nog in de huid zit, moet je ‘m verwijderen met een spits toelopende pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig met een draaiende beweging naar boven tot hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt. Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt en maak met je telefoon een foto zodat je de plek makkelijk terug kunt vinden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]