Eline (33) probeerde met vriend Nick (34) en kinderen Olivier (4) en Phileine (2) in het zuidelijkste puntje van Frankrijk de kunst van het ‘glampen’ uit. En dat viel niet tegen.
Lees verder onder de advertentie
“Ik ben niet iemand die de ambitie heeft om op een camping een tent uit te zweten; zo’n ding opzetten vind ik al vreselijk, daar ben ik echt te onhandig voor. Glamping leek me daarom meer aan mij besteed: een echt bed, alles schoon, maar wel de charme van het kamperen. De camping waar wij terechtkwamen, ging nog wel wat verder dan dat.
Lees verder onder de advertentie
Al bij aankomst viel het me op dat het meer een luxe vakantiepark was: geen tenten, maar echte houten huisjes. Die van ons was als een hotelkamer. We troffen een flesje wijn op de tafel en telden maar liefst twee slaapkamers, twee badkamers en buiten een jacuzzi. Ook fijn: een airco, geen overbodige luxe in Zuid Frankrijk, en we zaten vlak bij het strand. We liepen niet met een wc-rol over de camping, want het toilet zat gewoon bij het huisje. Iedere ochtend werden onze bedden opgemaakt en kregen we schone handdoeken. Er was een spa, een zwembad, een sportschool: je kon het zo gek niet bedenken. Eigenlijk heb ik dus weinig gemerkt van de echte kampeerervaring.
Wijn, oesters en tapas
Onze camping lag in Leucate-La Franqui, een dorp in een bekende wijnstreek in Zuid-Frankrijk. Onderweg reden we zodoende vaak langs wijnvelden en wijnboerderijen. Het dichtstbijzijnde plaatsje was La Franqui, een knus dorpje met een lange straat met allerlei restaurantjes. Omdat we vlak bij de Spaanse grens zaten, konden we er heerlijk tapas eten. Maar ik vond er ook typische Franse winkeltjes waar je mooie rieten manden en heerlijke olijfolie kon kopen. En uiteraard was er overal wijn, die altijd heerlijk was. Bij iedere lunch kregen we eerst de wijnkaart aangeboden en daarna pas de rest van het menu. Oesters bleken ook een streekproduct, die kun je daar gewoon afhalen. In het havenplaatsje Port Leucate kocht je ze in een soort vissershutjes waar de oesters direct vanaf zee aankomen. Verser vind je ze nergens.
Lees verder onder de advertentie
Prachtig natuurpark
In de buurt van de camping bleek er van alles te doen te zijn. Een fijn uitje was het safaripark Réserve Africaine de Sigean, een halfuurtje rijden van ons huisje. Ik ben niet zo van de dierentuinen, maar hier zag ik hoe de dieren vrij rondliepen, zonder hekken, allemaal door elkaar heen. Na anderhalf uur dachten we dat we alles wel hadden gezien, maar tot onze verrassing zat er nog een prachtig groen natuurpark aan vast, met een picknickweide, een meertje en mooie paden waar je fijn kon wandelen tussen de flamingo’s en de pauwen. Maar vraag je Olivier wat hij het allerleukste vond, dan noemt hij het Fort van Salses. Ik was hem daar bijna kwijt, zo druk was hij met rondrennen en gillen, omdat het in die middeleeuwse kelders zo lekker echode.
Lees verder onder de advertentie
Stoppen bij een bakker of draaimolen
Op de camping zelf wisten we ons ook prima te vermaken. Vaak bleven we ’s ochtends een beetje rond het huisje hangen. De kinderen gingen dan graag naar de Kidsclub, waar twee nederlandstalige animatrices hen vermaakten met knutselwerkjes en spelletjes. Het zwembad was er heerlijk, maar het was ook leuk om bij het nabijgelegen langgerekte zandstrand te kijken naar kitesurfers.
Lees verder onder de advertentie
Na het slaapje van Phileine, als de grootste hitte voorbij was, pakten we de auto en reden wat rond om hier en daar uit te stappen om te zien wat er te doen was. Daar is die omgeving ideaal voor. Even stoppen bij een bakkertje, een taartje halen en op de stoep opeten. In een dorpje een draaimolen tegenkomen en daar dan de kinderen wat rondjes in laten maken. Of langs een ijssalon of wijnboerderij, waar we een kistje kochten voor thuis, maar ’m uiteindelijk toch maar opdronken op de camping. Over een marktje struinen, in een strandtent lunchen. Geen grote plannen of programma’s, maar daardoor was het eigenlijk overal leuk.”
Zo naar zee De ‘glamping’ waar we verbleven is ideaal voor als je lekker buiten wil zijn, maar ook de luxe van een hotelkamer wil. De locatie is perfect, vlak bij het strand. Verder vind je er een spa, sportclub, zwembad en een leuke Kidsclub. En iedere dag een opgemaakt bed en schone handdoeken. Het restaurant is ook niet bepaald wat je verwacht van een typisch campingrestaurant; heerlijk eten met fijne muziek.
Voor dino-fans Het eerste museum in Frankrijk over dino’s is Dinosauria. Ook kun je op trail gaan en de voetstappen volgen van dinosaurussen. dinosauria.org
Wijnliefhebber Famille Farbe is een fantastisch wijnkasteel met ezeltjes en een superlieve familie van wijnmakers. Je krijgt een tour door het kasteel en mag een kijkje nemen in de wijnkelder. famillefabre.com
Verdwalen De favoriet van Olivier: het Fort van Salses: een groot verdedigingsfort uit 1497. Duizend trappen en gangetjes, een interessante kelder en overal echo’s: wat wil een kind nog meer? forteresse-salses.fr
Eten
Robots aan de bar Biquet Plage is een bizar mooie strandtent waar je lekker kan lunchen. Olivier vond het er geweldig, want ze hadden er allemaal gekke poppen en robots aan de bar staan. Le Poulpe (ernaast) is ook een goed adres. biquetplage.com
Uit de zee Bij Le Mas Bleu in Porte Leucate eet je zelf heerlijk oesters en de kinderen krijgen garnalen. Ideaal om even snel goed te lunchen.
Goed toeven Het campingrestaurant Le Kat, met stoeltjes in het zand, was onze favoriete plek. Het eten was echt goed en de kinderen konden lekker rondrennen. le-kat.com
Wil jij net als Eline met je gezin richting de Franse zon? Speciaal voor Kekmama heeft TUI een exclusief arrangement samengesteld: acht dagen overnachten op camping Domaine Presqu’Île de la Franqui vanaf € 422 per bungalow.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.