Het is iets waar bijna iedereen weleens van droomt: thuis de boel de boel laten en lekker met het hele gezin een lange, verre reis maken. Maar mag dat wel zomaar met schoolgaande kinderen? Hier lees je het.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Voor die tijd – dus ook als je kleuter 4 jaar is en al op school zit – mag je reizen wat je wilt. Maar als je kinderen wel onder de leerplichtwet vallen, dan wordt het een ander verhaal.
Lees verder onder de advertentie
Mag het?
Iedere school heeft andere regels, maar over het algemeen zijn scholen niet happig op (lange) reizen die buiten de schoolvakanties vallen. Je mag je kind niet zomaar van school houden om lange tijd te gaan reizen, omdat er een schoolplicht geldt: je bent verplicht om je kinderen naar school te sturen. Scholen mogen maximaal tien schooldagen extra verlof (dus buiten de vakanties) toekennen, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als je een grote reis wilt maken.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar te melden. Maar de ene school is coulanter dan andere. Ga dus eerst in gesprek met de school en de leerkracht: sommige scholen zijn bereid om voor langere tijd huiswerk mee te geven. Wil de school wel meewerken aan jullie reis, dan kun je de directeur een aanvraag bij de leerplichtambtenaar voor langer verlof laten doen (dit kun je ook zelf doen als de school niet staat te juichen om jullie wanderlust). Deze ambtenaar bekijkt jullie reisplannen en zal kritisch kijken naar het huiswerk dat de eigen school meegeeft of wat jullie via de Wereldschool regelen. In veel gevallen geeft een leerplichtambtenaar geen toestemming voor ontheffing van de schoolplicht.
Lees verder onder de advertentie
Mag je zelf lesgeven?
Komt er geen toestemming maar willen jullie de lange reis toch gaan maken? Dan omzeil je de regels door je kind bij school uit te schrijven – dan hoeft de school het verzuim namelijk niet te melden bij de instanties. In dat geval kun je zelf je kind gaan lesgeven. Dat kan via huiswerk van de eigen school (als die daaraan meewerken) of via pakketten van de Wereldschool.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.