Na alle coronastress willen we allemaal dolgraag op vakantie, maar hoe veilig is het om te reizen? In dit artikel lees je tips en adviezen om veilig te reizen tijdens coronatijd: van veilig reizen naar je vakantiebestemming tot coronaproof overnachten.
Op het moment dat je een stap buiten de deur zet, loop je een groter risico op besmetting dan wanneer je thuisblijft. Dat geldt dus ook als je aan boord van een vliegtuig stapt. Gelukkig hebben luchtvaartmaatschappijen maatregelen ingevoerd om vliegen zo veilig mogelijk te maken en reizigers tijdens hun vlucht te beschermen.
Lees verder onder de advertentie
Zo is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht en worden contactmomenten tussen de crew en passagiers geminimaliseerd. Ook worden de vliegtuigen extra grondig schoongemaakt en zijn er extra hygiënemiddelen aan boord beschikbaar.
Hoewel voldoende afstand bewaren in een vliegtuig vrijwel onmogelijk is, zijn er gelukkig ook factoren die het risico op besmetting juist verkleinen. Verkoudheidsvirussen houden namelijk niet van de droge lucht in een vliegtuig. Bovendien hebben vliegtuigen een uitstekend ventilatiesysteem dat de lucht in een vliegtuig in hoog tempo volledig ververst. Daarbij zorgen de efficiënte filters ervoor dat de lucht gefilterd wordt van bacteriën en virussen.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de veiligste manier van reizen?
Net als in het vliegtuig is het in ook in het openbaar vervoer lastig om anderhalve meter afstand te bewaren. Daarom is de auto tijdens de coronatijd verreweg de veiligste manier om je van A naar B te verplaatsen. Als je op roadtrip gaat, heb je zelf de controle in handen en kun je gemakkelijk weer naar huis als dat nodig is. Je bent immers niet afhankelijk van vluchten die gecanceld kunnen worden.
Lees verder onder de advertentie
Toch is ook een autovakantie niet 100 procent safe, aangezien je ook tijdens tussenstops bij een tankstation in aanraking kunt komen met andere mensen. De besmettingskans tijdens je reis verminderen? Neem voor jezelf en je kinderen eigen eten en drinken mee zodat je minder vaak langs de weg hoeft te stoppen. Of maak bij voorkeur een roadtrip met een camper: in je eigen huis op wielen heb je alles bij de hand en kinderen vinden dit vaak hartstikke leuk.
Elk accommodatietype heeft zo zijn voor- en nadelen, maar gelukkig hebben de meeste accommodaties coronamaatregelen getroffen om gasten een veilig verblijf te bieden en het besmettingsrisico te verminderen. Op zoek naar een veilige accommodatie? Houd dan rekening met deze adviezen:
Lees verder onder de advertentie
Kies bij voorkeur voor een accommodatie met een eigen ingang en eigen sanitair.
Ga voor een kleinschalige accommodatie waar het relatief eenvoudig is om afstand van anderen te houden.
Vermijd gedeelde faciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes. Kamperen? Neem je eigen mobiele toilet mee.
Kijk of het mogelijk is om contactloos in -en uit te checken.
Slaap je in een hotel of vakantiehuisje? Neem je eigen schoonmaakspullen mee, zodat je bij aankomst zelf de boel kan desinfecteren.
Veilig reizen in coronatijd: tips
Vermijd drukke vakantiebestemmingen. Ga dit jaar niet op vakantie in een toeristische badplaats of in een stad met drukke winkelstraten, maar kies bij voorkeur voor een vakantie op een rustige plek in de natuur. Zorg er echter wel voor dat je vakantiebestemming niet te afgelegen ligt, zodat er wel medische zorg in de buurt aanwezig is voor het geval je gezondheidsklachten krijgt.
Ga niet op reis als je klachten hebt en laat je testen. Krijg je tijdens je vakantie gezondheidsklachten? Meld je dan bij de lokale huisartsenpost.
Om drukte te vermijden, kun je het beste buiten het hoogseizoen op vakantie gaan – mits dat mogelijk is met je kind. Na de schoolvakanties zal het een stuk rustiger zijn op de Europese vakantiebestemmingen.
Ga goed voorbereid op reis. Lees voor vertrek het actuele reisadvies en informeer je goed over je vakantiebestemming en de maatregelen die er gelden. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen waar je doorheen reist.
Houd je waar ook ter wereld altijd aan de basisregels: houd afstand, vermijd drukte en was vaak je handen. Leef daarnaast de lokale regels na, ook als deze strenger zijn dan in Nederland.
Houd ook tijdens je vakantie de actuele ontwikkelingen goed in de gaten. Verandert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan contact op met je reisverzekering of reisorganisatie om te kijken of er vertrekmogelijkheden zijn.
Zoek voor vertrek goed uit waarvoor je verzekerd bent en of repatriëring bij je reis inbegrepen is. De Nederlandse overheid gaat namelijk geen toeristen terughalen als landen weer op slot gaan.
De Kek Mama zomergoodiebag is er weer: bomvol fijne producten t.w.v. € 307,53, nu voor maar € 39,95! Bestel hem snel, want op = op.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.