Roadtrippen in Europa betekent letten op één ding: of je wel of geen milieusticker of vignet nodig hebt. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen die twee? En in welke vakantielanden heb je ze nodig? Reiszoekmachine Skyscanner zocht het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een milieusticker? Een milieusticker is een in Duitsland geldig bewijs dat een voertuig aan bepaalde emissienormen voldoet. In het Duits heet dit een umwelplakette of feinstaubplakette. Deze milieusticker is sinds 2008 verplicht in een groot aantal Duitse steden die tot milieuzones zijn verklaard. Is je auto oud of vervuilend, dan word je uit deze milieuzones geweerd.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de Duitse milieuzones? Een milieusticker is verplicht in onder meer Berlijn, Düsseldorf, Hannover, Keulen, Aken en Essen. Intussen zijn er 62 plaatsen in Duitsland waar milieustickers verplicht zijn – het overgrote deel bevinden zich in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Welke kleur milieusticker je nodig hebt in welke Duitse steden, is afhankelijk van de auto waarin je rijdt.
Hoe weet je eigenlijk of je een milieuzones betreed? Dat wordt met groene bordjes langs de weg aangegeven.
Wat is een vignet? Een vignet, ook wel bekend als autobahnvignet, is een autosticker die aangeeft dat er voor de snelwegen en autowegen tol is betaald. Het vignet is verplicht voor alle auto’s en motoren met een totaalgewicht tot 3500 kilo.
Voor welke landen heb ik een vignet nodig? Een vignet is verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië.
Waar kan ik een milieusticker kopen? Een milieusticker kun je online bestellen via Milieusticker Shop of de TÜV Nederland. Een milieusticker via Milieusticker Shop kost €12,50, bij de TÜV betaal je €18,15. Het prijsverschil zit ‘m in de administratie, vervaardiging en afdrukken van de sticker. Naar ons weten is de Milieusticker Shop niet minder betrouwbaar.
Hoe moet ik een vignet of milieusticker aanbrengen? De vignet milieusticker en kun je vanwege de speciale lijmlaag maar één keer op je ruit bevestigen. Je plakt ‘m aan de binnenkant van de voorruit, aan de passagierskant. Zorg ervoor dat de sticker goed zichtbaar is vanaf de buitenkant en het gezichtsveld van de bestuurder niet belemmert. Je kunt de vignet of milieusticker daarom het beste onderaan de ruit plakken. Let op: bewaar de achterzijde van de folie bij je kentekenbewijs!
Lees verder onder de advertentie
Hoe kan ik een vignet of milieusticker verwijderen? Een lijmresten van een milieusticker verwijder je met wat methanol of aceton op een stukje keukenpapier. Probeer ‘m niet weg te krabben of met mesjes aan de haal te gaan, want daarmee beschadig je je voorruit.
Hoe lang is een milieusticker geldig? Onbeperkt, in combinatie met je kenteken. Als je kenteken verandert, dien je een nieuwe milieusticker aan te vragen.
Hoe lang is een vignet geldig? Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van tien dagen, twee maanden of één jaar. Een Zwitsers vignet is standaard één jaar geldig. Voor de Sloveense versie heb je keuze uit een vignet van zeven dagen, een maand, zes maanden of één jaar.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.