Minder single use plastic gebruiken op reis is helemaal niet moeilijk, het vergt alleen iets meer voorbereiding voordat je gaat. Skyscanner geeft tips.
Lees verder onder de advertentie
Neem een waterfles mee
Een simpele en duurzame manier om minder plastic te gebruiken op reis is om je eigen waterfles mee te nemen en die steeds opnieuw te vullen. Denk aan een Dopper of hervulbare flessen van bijvoorbeeld Chilliez. Op veel plekken binnen Europa kun je het kraanwater gewoon drinken en op luchthavens zijn er vaak kraantjes om je waterfles bij te vullen. Deze kun je dan weer meenemen in het vliegtuig.
Lees verder onder de advertentie
Gebruik een waterfilter
Als je je waterfles niet met kraanwater kunt vullen, is een waterfilter een prima optie. Deze zorgt ervoor dat je te allen tijde in je eigen water kunt voorzien, ook al is het kraanwater niet drinkbaar. Er zijn inmiddels talloze soorten waterfilters op de markt. Bekende merken zijn LifeStraw en ZeroWater.
Lees verder onder de advertentie
Eet bij locals
Eet bij locals in plaats van bij fastfoodketens. Cupjes van mayonaise, diverse verpakkingen van je burger en deksels van je softdrinks zijn vaak van plastic gemaakt en kunnen na eenmalig gebruik zo de prullenbak in. Bij locals is dit normaal gesproken niet het geval en eet je gewoon mee van het servies en bestek waar zij zelf ook gebruik van maken.
Indien je alleen met handbagage vliegt mag je alleen kleine flesjes meenemen van max. 100 milliliter. Het is zonde om die steeds opnieuw te moeten kopen, je kunt ze beter steeds bijvullen. De meeste winkels die de zogenaamde ‘mini’s’ verkopen, hebben tegenwoordig ook navulbare flesjes in hun assortiment zodat je thuis alvast je toiletspullen ‘flight-proof’ kunt maken.
Lees verder onder de advertentie
Neem je eigen shampoo en zeep mee
In veel hotels hebben ze nog steeds flesjes met gratis toiletspullen in de badkamer staan die in kleine plastic flesjes zitten zoals shampoo en bodylotion. Neem gewoon lekker je eigen shampoo en zeep van thuis mee.
Lees verder onder de advertentie
Koop een herbruikbare thermobeker voor je warme dranken
Wanneer je ergens een warme drank koopt is de beker vaak van karton, maar de deksel vaak nog van plastic. Een hervulbare thermobeker is dan een goede oplossing, je koopt ze in allerlei soorten en maten. Daarnaast krijg je bij diverse koffiezaken tegenwoordig korting wanneer je je eigen beker mee neemt. Win-win.
Neem een eigen rietje mee
In het buitenland is het nog steeds gebruikelijk om een plastic rietje in je frisdrank te krijgen. Een goed alternatief hiervoor zijn de papieren of zelfs RVS rietjes die je meerdere keren kunt gebruiken en je al voor een paar euro kunt kopen voordat je op reis gaat.
Goedkoop is duurkoop
Voor de meeste spullen geldt: goedkoop is duurkoop. Bedenk je dus dat die leuke teenslippers van 2 euro die je op de boulevard koopt misschien leuk staan, maar ze waarschijnlijk binnen no-time kapot zijn. Ook al betreft het zomerse items: koop liever een kwaliteitsproduct dat je van thuis meeneemt, dan een item dat je bij thuiskomst meteen weggooit.
Neem een eigen boodschappentas mee
In veel supermarkten in het buitenland geeft men nog zonder pardon plastic tassen mee. Je kunt dit voorkomen door een eigen linnen of katoenen boodschappentas vanuit Nederland mee te nemen. Die wegen bijna niks en kun je keer op keer gebruiken zonder dat je ter plekke met plastic tassen aan de slag hoeft te gaan.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.