Op reis gaan met (kleine) kinderen: man, je kunt er bijna een sport van maken. Want wat neem je mee? Hoeveel kleding heb je nodig? En hoe zit het met die kinderwagen?
Lees verder onder de advertentie
Geen paniek, wij zetten met hulp van reiszoekmachine Skyscanner de belangrijkste bagagetips op een rij.
1. De grootste fout…
… is denken dat je alles mee moet nemen. Kies daarom gericht en bedenk dat je zowat alles wel kunt aanschaffen op de plek van bestemming. Handig: knal alles wat je denkt mee te nemen op bed en maak vanuit daar keuzes. Overzicht, dat is het toverwoord.
Lees verder onder de advertentie
2. Waar gaan jullie heen?
Kijk goed naar welk land je reist. Of het bloedjeheet is, wat jullie gaan ondernemen, over welke services en voorzieningen je beschikt en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Oh, en vraag je bijvoorbeeld af of je tussentijds gewoon kunt wassen. Ideaal, want zo hoef je niet voor iedere dag een schoon kledingsetje mee te nemen.
Lees verder onder de advertentie
3. Gewicht en afmetingen bagage
Voordat je daadwerkelijk inpakt, is het belangrijk om te weten hoeveel hand- en ruimbagage je mee mag nemen, qua gewicht en afmetingen. Voor de meeste vluchten is ruimbagage van rond de 20 kilo toegestaan. Maar wil je het echt zeker weten? Check de website van de luchtvaartmaatschappij waar jullie mee vliegen of deze bagageregels.
Als je reist met een baby of peuter, mag je melkpoeder en babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht meestal gewoon meenemen. Wel handig om van te voren aan te geven bij de luchtvaartmaatschappij wanneer je op vakantie gaat met kinderen.
Lees verder onder de advertentie
5. Essentiële dingen
Verzamel ze in een handige (rug)tas met vakken waarin je alles snel kunt vinden. Denk aan:
Geldige paspoorten, vliegtickets
Geld, portemonnee
Telefoon en opladers
Route, adressen en andere details op smartphone of iPad
Onmisbare knuffels
Noodzakelijke medicijnen
Luiers, babyvoeding, fles, speen
6. Zoethoudertjes in het vliegtuig
iPad? Check. Spelletjes? Check. Potloden, papier, een boekje, knuffel, speen en wat te knabbelen? Als je kind nu nog niet zoet is in het vliegtuig, dan weten we het ook niet meer.
7. Buggy, Maxi Cosi en kinderwagen
Het blijft een ding: vliegen met een buggy, Maxi Cosi of kinderwagen. Want hoe zit ’t ook alweer? Komt-ie: een buggy- en kinderwagen moet je vrijwel altijd inchecken bij de balie. Je kunt overigens ook vaak een buggy op de plek van bestemming huren. Een Maxi Cosi mag vaak wel mee in het vliegtuig, alleen moet de baby dan een eigen stoel hebben. Het is goedkoper en handiger om de baby op schoot te houden: dit mag meestal tot de leeftijd van 2 jaar. Check altijd de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij en de regels en voorzieningen op de vliegvelden van vertrek en aankomst wanneer je gaat vliegen met kinderen.
Lees verder onder de advertentie
8. Kleding
Denk in lichtgewicht, laagjes en donkere kleuren (worden minder snel vuil). Zorg voor basics die onderling goed combineren en neem één of twee echte favorieten mee. Bezuinig niet op sokken, onderbroeken, badkleding, een pyjama, een joggingbroek, zonnebescherming zoals een hoed en – voor kleine kinderen – rompers.
9. Aparte toilettas met basics
Altijd handig. Denk aan onder meer:
Pleisters en verband
Vallen- en stotengel
Thermometer
Paracetamol voor kinderen
Neusspray
Desinfectiemiddel
Anti-insect
Papieren zakdoekjes
Wattenstaafjes
10. (hamam)doeken / hydrofieldoeken
Superfijn op reis en voor van alles te gebruiken: als handdoek in de badkamer, op het strand en voor onderweg. De doeken wegen bijna niets, drogen snel en je rolt ze makkelijk op tot een klein pakketje.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.