Op 11 november gaan kinderen weer met hun lampionnen langs de deuren. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan en wat is de betekenis achter Sint-Maarten? En waar vieren ze het wel en waar niet? Wij zetten alles voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Martinus
11 november is de overlijdensdag van Martinus, één van de populairste heiligen in de Middeleeuwen. Hoewel de dag naar hem vernoemd is, is de oorsprong van het feest niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat het een oud Germaans winterfeest is, anderen zeggen dat het feest een kerkelijke oorsprong heeft. Vroeger was het vooral een bedelfeest voor de armen. Mensen moesten bedelen om voldoende eten en drinken te hebben voordat de winter zou intreden. Pas in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werd het meer een volksfeest.
Lees verder onder de advertentie
Vreugdevuur
In Nederland wordt Sint-Maarten niet overal gevierd. Zo leeft het feest vooral in de provincies Noord-Holland en Limburg, maar wordt er door veel gezinnen in Brabant en het noorden van het land niets aan gedaan. Bovendien kent elke streek zijn eigen gebruiken. In sommige plaatsen worden vreugdevuren georganiseerd, terwijl anderen optochten houden.
Er is in elk geval één vaste traditie: op 11 november gaan kinderen ’s avonds langs de deuren met een – vaak zelfgemaakte – lampion. Waarom het een lampion is, is onbekend. Al jarenlang zingen kinderen humoristische liedjes (je weet wel: Elf november is de dag of Sinte Sinte Maarten de koeien hebben staarten) en krijgen daarna van de bewoners wat lekkers.
Lees verder onder de advertentie
Waar vieren ze Sint-Maarten?
Sint Maarten wordt vooral in het noorden en midden van Nederland gevierd. In de provincies Noord-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe en Limburg vind je de meeste Sint-Maarten vieringen. Hoe weet je of iemand Sint-Maarten viert? De meeste mensen zetten een lampion of kaarsje bij de deur. Dat is het teken dat je kan aanbellen met je kids om liedjes te zingen. Fijne Sint-Maarten!
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.