Op 11 november gaan kinderen weer met hun lampionnen langs de deuren. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan en wat is de betekenis achter Sint-Maarten? En waar vieren ze het wel en waar niet? Wij zetten alles voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Martinus
11 november is de overlijdensdag van Martinus, één van de populairste heiligen in de Middeleeuwen. Hoewel de dag naar hem vernoemd is, is de oorsprong van het feest niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat het een oud Germaans winterfeest is, anderen zeggen dat het feest een kerkelijke oorsprong heeft. Vroeger was het vooral een bedelfeest voor de armen. Mensen moesten bedelen om voldoende eten en drinken te hebben voordat de winter zou intreden. Pas in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werd het meer een volksfeest.
Lees verder onder de advertentie
Vreugdevuur
In Nederland wordt Sint-Maarten niet overal gevierd. Zo leeft het feest vooral in de provincies Noord-Holland en Limburg, maar wordt er door veel gezinnen in Brabant en het noorden van het land niets aan gedaan. Bovendien kent elke streek zijn eigen gebruiken. In sommige plaatsen worden vreugdevuren georganiseerd, terwijl anderen optochten houden.
Er is in elk geval één vaste traditie: op 11 november gaan kinderen ’s avonds langs de deuren met een – vaak zelfgemaakte – lampion. Waarom het een lampion is, is onbekend. Al jarenlang zingen kinderen humoristische liedjes (je weet wel: Elf november is de dag of Sinte Sinte Maarten de koeien hebben staarten) en krijgen daarna van de bewoners wat lekkers.
Lees verder onder de advertentie
Waar vieren ze Sint-Maarten?
Sint Maarten wordt vooral in het noorden en midden van Nederland gevierd. In de provincies Noord-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe en Limburg vind je de meeste Sint-Maarten vieringen. Hoe weet je of iemand Sint-Maarten viert? De meeste mensen zetten een lampion of kaarsje bij de deur. Dat is het teken dat je kan aanbellen met je kids om liedjes te zingen. Fijne Sint-Maarten!
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.