Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Reizen met kinderen is geweldig. Alleen zijn niet alle landen geschikt om je kinderen mee naar toe te nemen. En op welke inentingen moet je letten? Hierbij een aantal tips om veilig te reizen met je kinderen.
In de meeste landen kun je zonder problemen lekker vakantie vieren. Maar er zijn een aantal landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dat advies als een gebied onveilig is door bijvoorbeeld oorlog of veel criminaliteit, maar ook als er sprake is van natuurgeweld. Geldt er een negatief reisadvies, dan wil dat niet meteen zeggen dat je niet mag vertrekken. Het ministerie werkt met vier verschillende kleurcodes:
Veel Afrikaanse landen zoals Eritrea en Somalië hebben een negatief reisadvies, maar bijvoorbeeld ook het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Ben je van plan om een verre reis te maken met je kind, kijk dan hier welk reisadvies op dit moment wordt gegeven aan jouw vakantiebestemming. Of nog handiger, download de app BZ Reisadvies (hier voor Android en hier voor iPhone)
Lees ook:
Waarom reizen door Azië fantastisch is met kinderen >
In veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Europa en het Caribische gebied komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook is het vaak slecht geregeld met de hygiëne waardoor je sneller ziek kunt worden.
Ga je een verre reis maken met je kind, zorg dan voor de juiste inentingen. Sommige landen stellen vaccinaties zelfs verplicht, bijvoorbeeld voor gele koorts. Zonder kom je het land niet in. Meestal geeft een vaccinatie weinig bijwerkingen. Je kind kan last krijgen van een wat stijve spier of een rode plek op de huid, maar dat is snel weer over. Let op: geef hem geen paracetamol vóórdat hij een vaccinatie krijgt. Hij kan dan minder goed op het vaccin reageren.
Het vaccin tegen malaria bestaat uit een reeks pillen. Hoeveel je hiervan moet slikken, hangt af van het land dat je bezoekt en hoelang je op reis gaat. Neem na het boeken van een reis altijd contact op met je huisarts of de GGD om na te gaan wat voor jouw kind nodig is.
Naast inentingen moet je op reis natuurlijk ook zelf goed opletten. Voorkom diarree door je kind regelmatig zijn handen te laten wassen en probeer te voorkomen dat hij voorwerpen in zijn mond steekt. Hetzelfde geldt voor het knuffelen van een viervoeter: dieren zijn heel leuk, maar in het buitenland kan een onverwachte beet hondsdolheid veroorzaken. Malaria is voor een kind extra gevaarlijk, dus bescherm je kind met kleding, een petje en dichte schoenen. Laat hem onder een muskietennet slapen en neem een flesje insectenmiddel mee waar DEET in zit.
Wie Amsterdam op zaterdagmiddag al druk vindt, kan verrast worden in sommige steden in het buitenland. Zeker als je naar een metropool in Azië gaat. Tuk-tuks, auto’s, taxi’s, scooters, fietsers en een koe: in sommige landen zie je ze allemaal tegelijk op de weg. Het is geweldig om die heksenketel een keer mee te maken, maar het risico op een ongeluk is wel een stuk groter.
Het spreekt voor zich dat je extra alert moet zijn op jezelf en je kind, want een onverwachte beweging kan nare gevolgen hebben. Is het echt heel druk op straat, ga dan niet alleen op pad maar kies voor een gids die de weg op z’n duimpje kent. Liever een taxi? Ga dan eerst goed na waar de officiële taxistandplaats is en stap niet zomaar ergens in. Rijd je zelf, zorg er dan voor dat je de juiste verkeersregels van het land kent voordat je op pad gaat.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >