Heerlijk: je stapt het vliegtuig in en bent in no time op jullie vakantiebestemming. Maar wat als je kind niet durft te vliegen? Wij geven tips hoe je omgaat met vliegangst bij je kind.
Lees verder onder de advertentie
Wat is vliegangst?
Vliegen is één van de veiligste manieren van transport. Maar bij veel mensen staat het zweet op hun voorhoofd bij het idee dat ze een vliegtuig moeten instappen en dat ze er daarna niet meer uit kunnen. Voor mensen met vliegangst maakt het niet uit of een vlucht tien uur duurt of maar dertig minuten: het liefst blijven ze gewoon veilig met beide benen op de grond.
Lees verder onder de advertentie
Vliegangst bij kinderen
Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd. Ongeveer één op de drie mensen heeft er last van. Vroeger waren dat voornamelijk volwassenen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer kinderen die er last van hebben. Volgens stichting VALK, die mensen met vliegangst behandelt, zou dat komen door grote vliegtuigongelukken zoals met vlucht MH17.
Lees verder onder de advertentie
De stichting stelt bovendien dat er een verschil is tussen de angst bij kinderen en volwassenen. Zo zijn kinderen echt bang voor een ongeluk, terwijl volwassenen vooral de controle willen houden of last hebben van claustrofobie. Eén troost: het is gelukkig goed te behandelen.
Zeg niet automatisch tegen je kind dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, maar neem zijn angst serieus. Vraag waarom hij bang is en leg uit dat de kans dat een vliegtuig uit de lucht geschoten wordt of geraakt wordt door de bliksem, heel erg klein is.
Geef voorafgaand of tijdens de vlucht geen energiedrankjes aan je kind. Let ook op met chocola, want bij dit soort opwekkende middelen kan de angst juist toenemen. Om vliegangst tegen te gaan nemen sommige mensen medicatie, maar pas hier bij kinderen mee op. Overleg altijd met je huisarts en besef dat een pilletje de angst niet wegneemt, maar slechts een tijdelijke oplossing is.
Nog een tip: vermijd tijdens de vlucht het onderwerp vliegen niet. Het heeft geen zin om je kind af te leiden met speelgoed – leg juist uit wat een stewardess doet, waar knopjes voor dienen en dat de vleugels moeten bewegen om te kunnen vliegen. Door je kind bij de vlucht te betrekken, vindt hij het minder eng.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind écht niet durft?
Het kan zijn dat je kind zo bang is, dat hij niet eens het vliegtuig in durft te stappen. Terwijl je toch zo graag met het hele gezin op vakantie wil. In dat geval kun je een aantal maatregelen nemen die ervoor zorgen dat je kind zijn vliegangst onder controle krijgt. Op een rij:
Lees verder onder de advertentie
cursus
Stichting VALK biedt speciale cursussen aan voor kinderen. Je kind gaat dan in gesprek over zijn angsten, neemt plaats in een vliegsimulator en gaat ‘vliegen’ met een VR-bril. Ook wordt met hulp van spelletjes uitgelegd hoe een vliegtuig werkt.
boek
Koop het boek ‘Ik wil niet/wel vliegen’. Dit boek, waarin mascotte VALKIE centraal staat, is speciaal ontworpen en geschreven om kinderen van hun vliegangst af te helpen.
app
Met de Vlieg App krijg je tientallen tips, weetjes en oefeningen voor als je gaat vliegen. Ook heel handig voor tijdens de vlucht – het maakt niet alleen je kind, maar ook jezelf stiekem wat zelfverzekerder.
vliegangstweekend
Stichting VALK en Luchtvaart Themapark Aviodrome organiseren samen een Vliegangstweekend speciaal voor kinderen. Je kind kan verschillende workshops volgen en een piloot geeft informatie over vliegen. Dit jaar vond het weekend voor het eerst plaats (eind juni) – houd de website in de gaten voor data in 2020.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.