Heerlijk: je stapt het vliegtuig in en bent in no time op jullie vakantiebestemming. Maar wat als je kind niet durft te vliegen? Wij geven tips hoe je omgaat met vliegangst bij je kind.
Lees verder onder de advertentie
Wat is vliegangst?
Vliegen is één van de veiligste manieren van transport. Maar bij veel mensen staat het zweet op hun voorhoofd bij het idee dat ze een vliegtuig moeten instappen en dat ze er daarna niet meer uit kunnen. Voor mensen met vliegangst maakt het niet uit of een vlucht tien uur duurt of maar dertig minuten: het liefst blijven ze gewoon veilig met beide benen op de grond.
Lees verder onder de advertentie
Vliegangst bij kinderen
Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd. Ongeveer één op de drie mensen heeft er last van. Vroeger waren dat voornamelijk volwassenen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer kinderen die er last van hebben. Volgens stichting VALK, die mensen met vliegangst behandelt, zou dat komen door grote vliegtuigongelukken zoals met vlucht MH17.
Lees verder onder de advertentie
De stichting stelt bovendien dat er een verschil is tussen de angst bij kinderen en volwassenen. Zo zijn kinderen echt bang voor een ongeluk, terwijl volwassenen vooral de controle willen houden of last hebben van claustrofobie. Eén troost: het is gelukkig goed te behandelen.
Zeg niet automatisch tegen je kind dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, maar neem zijn angst serieus. Vraag waarom hij bang is en leg uit dat de kans dat een vliegtuig uit de lucht geschoten wordt of geraakt wordt door de bliksem, heel erg klein is.
Geef voorafgaand of tijdens de vlucht geen energiedrankjes aan je kind. Let ook op met chocola, want bij dit soort opwekkende middelen kan de angst juist toenemen. Om vliegangst tegen te gaan nemen sommige mensen medicatie, maar pas hier bij kinderen mee op. Overleg altijd met je huisarts en besef dat een pilletje de angst niet wegneemt, maar slechts een tijdelijke oplossing is.
Nog een tip: vermijd tijdens de vlucht het onderwerp vliegen niet. Het heeft geen zin om je kind af te leiden met speelgoed – leg juist uit wat een stewardess doet, waar knopjes voor dienen en dat de vleugels moeten bewegen om te kunnen vliegen. Door je kind bij de vlucht te betrekken, vindt hij het minder eng.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind écht niet durft?
Het kan zijn dat je kind zo bang is, dat hij niet eens het vliegtuig in durft te stappen. Terwijl je toch zo graag met het hele gezin op vakantie wil. In dat geval kun je een aantal maatregelen nemen die ervoor zorgen dat je kind zijn vliegangst onder controle krijgt. Op een rij:
Lees verder onder de advertentie
cursus
Stichting VALK biedt speciale cursussen aan voor kinderen. Je kind gaat dan in gesprek over zijn angsten, neemt plaats in een vliegsimulator en gaat ‘vliegen’ met een VR-bril. Ook wordt met hulp van spelletjes uitgelegd hoe een vliegtuig werkt.
boek
Koop het boek ‘Ik wil niet/wel vliegen’. Dit boek, waarin mascotte VALKIE centraal staat, is speciaal ontworpen en geschreven om kinderen van hun vliegangst af te helpen.
app
Met de Vlieg App krijg je tientallen tips, weetjes en oefeningen voor als je gaat vliegen. Ook heel handig voor tijdens de vlucht – het maakt niet alleen je kind, maar ook jezelf stiekem wat zelfverzekerder.
vliegangstweekend
Stichting VALK en Luchtvaart Themapark Aviodrome organiseren samen een Vliegangstweekend speciaal voor kinderen. Je kind kan verschillende workshops volgen en een piloot geeft informatie over vliegen. Dit jaar vond het weekend voor het eerst plaats (eind juni) – houd de website in de gaten voor data in 2020.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.