Vanaf zes weken na de geboorte is het volgens artsen (mits de bevalling zonder complicaties is verlopen) veilig om met je baby te vliegen. Maar hoe maak je zo’n reis comfortabel voor jou en je kind? Wij zetten een paar tips voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Gratis
Voordeel: kinderen tot twee jaar vliegen vaak gratis mee, omdat ze op schoot kunnen zitten en je geen volledige stoel hoeft te betalen. Wanneer je jouw kind in een eigen zitje wilt meenemen, betaal je wel een losse stoel (vaak een klein bedrag of 10 procent van een gewoon ticket – dit verschilt per maatschappij).
Lees verder onder de advertentie
Maar dan komt de voorbereiding: wat mag er mee? Van welke faciliteiten in het vliegtuig kun je gebruik maken? En hoe zit het met babyvoeding? Geen zorgen, zo ingewikkeld hoeft ’t namelijk allemaal niet te zijn.
Handbagage: wat mag mee?
Bij de ene vliegtuigmaatschappij mag je tien kilo handbagage voor je kind meenemen en bij een andere (low budget) maatschappij weer helemaal niets. Check dus goed van te voren hoe dit bij jullie vlucht zit, want een luiertas, maxi-cosi, billendoekjes, vochtige washandjes, voeding, speeltjes, speentjes en extra setjes kleding wegen nogal wat.
Bekijk ook goed van te voren hoe het zit met grote items als een kinderwagen: mag deze mee als (extra) handbagage of moet-ie in het ruim? En zo ja: kan je ‘m dan bij de ingang van het vliegtuig afgeven of moet de buggy ingecheckt worden? Het is sowieso handig om een draagzak mee te nemen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Vaak is het bij lange vluchten mogelijk om gebruik te maken van een ‘bassinet’, een babybedje. Wel moet je die van te voren reserveren om er zeker van te zijn dat er een beschikbaar is.
Reist jouw baby mee op schoot, dan is er een speciale veiligheidsgordel die aan volwassenen gekoppeld is en die je moet gebruiken tijdens het stijgen en dalen.
Je hoeft het hele vliegtuig gelukkig niet lastig te vallen met de geur van een vieze luier: op het toilet in het vliegtuig is een speciale babytafel om je kind te verschonen.
Voeding
Er gelden strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig, maar gelukkig geldt voor babyvoeding een uitzondering: meer dan 100 mililiter vloeibare babyvoeding mag, maar dan moet je wel samen met je baby reizen.
Meer dan 100 mililiter gekookt water mag je helaas niet meenemen, maar vaak kunnen ze aan boord een beetje voor je koken.
Extra tips
Voorkom extra lange wachttijd op de luchthaven en check alvast online in. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kan dit 30 of 24 uur voordat je vlucht vertrekt.
Heeft je kind tijdens het opstijgen of landen last van z’n oren? Geef ‘m een fopspeen of een flesje waar flink op gezogen moet worden.
Tijdens een intercontinentale vlucht passeer je meerdere tijdzones. Hou de tijden aan van het vertrekkende land en probeer pas een ander ritme op te bouwen in het vakantieland.
Vaak is het warm in een vliegtuig zodra je binnenstapt, maar tijdens de vlucht wordt de airco aangezet. Het kan dan fris worden, dus neem een dekentje mee voor je baby.
Als moeder maak je het soms mee: die momenten waarop je denkt dat je alles onder controle hebt, maar de werkelijkheid ineens een hele andere draai krijgt. Saya had haar blunder pas door toen de juf haar appte of ze haar dochter geen ongepaste kleding meer wilde aantrekken.
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Je in je tienerjaren aangetrokken voelen tot iemand die wat ouder is, is niet ongewoon. Maar wat doe je als je dochter van vijftien verliefd wordt op de buurman? Een man van 35, die ook nog eens een paar deuren verderop woont?
Actrice en kersverse mama Esmée van Kampen deelt op Instagram een angstaanjagend verhaal. Haar pasgeboren dochtertje Izza, toen pas vier dagen oud, ademde plotseling niet meer.
Zakgeld. We hebben er allemaal onze eigen ideeën over. De één begint als hun kind acht jaar is met 1 of 2 euro per week. De ander wacht tot hun kind twaalf jaar is en geeft 6 of 7 euro. Maar Ceyda’s broer? Die heeft dat bedrag gewoon keer honderd gedaan. Zijn kinderen krijgen maar […]
Als je door alle bomen het bos niet meer ziet en een belangrijk bericht van school hebt gemist kun je jezelf wel voor de kop slaan. Maar als blijkt dat jouw kleine het allemaal al heeft opgelost, maakt dat stiekem toch best trots.