(Verre) reis in de planning deze zomer, maar weet je niet zeker of jij en je kinderen een visum nodig hebben? Voor deze elf populaire landen in elk geval wel.
Lees verder onder de advertentie
Indonesië
Tot 2015 moest je bij aankomst op de Indonesische luchthavens uren in de rij wachten voor een visa on arrival, die 30 dagen geldig was en daarna verlengd moest worden. Sinds 13 juni 2015 hoeft dat niet meer: de Indonesische regering heeft een visumvrijstelling gegeven aan iedereen die tot 30 dagen in Indonesië als toerist wil verblijven, mits je je reis start op de luchthavens Jakarta (Java), Surabaya (Java), Medan (Sumatra), Batam (Sumatra) of Denpasar (Bali). Wil je langer in Indonesië blijven? Dan kun je alsnog een visa on arrival bij aankomst aanschaffen en na 30 dagen verlengen bij een lokaal immigratiekantoor.
Lees verder onder de advertentie
Waar: bij aankomst op de luchthaven Kosten: $ 35 (je mag ook in euro’s of Indonesische rupiah betalen)
Thailand
Als je Thailand binnenkomt, kun je net als in Indonesië een visumvrije entree van 30 dagen krijgen. Om hier in aanmerking voor te komen, heb je een bewijs van vertrek nodig.
Als je per vliegtuig het land binnen bent gekomen, kun je je verblijf met maximaal zeven dagen verlengen, als je Thailand over de grens bent binnengekomen, kun je je verblijf met maximaal 15 dagen verlengen. Voor beide verlengingen betaal je 1900 Thaise baht. Als je zeker weet dat je langer dan 30 dagen achter elkaar in Thailand wilt blijven, dan is het aanvragen van een toeristenvisum een betere optie. Hiermee mag je maximaal 60 dagen in Thailand blijven.
Lees verder onder de advertentie
Waar: Bij het Thaise Consulaat in Amsterdam of op de Thaise Ambassade in Den Haag Kosten toeristenvisum: € 30
Turkije
Voorheen kon je het visum alleen op de luchthaven bij aankomst aanvragen en moest je lang in de rij wachten, tegenwoordig regel je het makkelijk vooraf online. Een visum rechtstreeks aanvragen via de ambassade is niet mogelijk. Let op: er wordt afgeraden om naar het zuidoosten van het land te reizen. Bekijk hier de actuele veiligheidskaart van de Rijksoverheid.
Lees verder onder de advertentie
Waar: Via e-Visa, de officiële website van de Turkse overheid Kosten: $ 20 (180 dagen geldig)
Voor Australië heb je keuze uit twee verschillende visa: een voor 90 dagen en een die geldig is voor maximaal één jaar. Het 90 dagen visum (eVisitor, subclass 651) is gratis, maar niet te verlengen. Ideaal voor een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is met dit visum verboden, maar het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal drie maanden toegestaan. Mocht je toch langer willen blijven, vraag dan minimaal twee weken voor het verlopen van je huidige visum een visum aan voor de periode van zes tot twaalf maanden.
Lees verder onder de advertentie
Je kunt ook kiezen voor een zes tot twaalf maanden visum (subclass 600). Behalve het aantal maanden, wordt er ook onderscheid gemaakt of je één of meerdere keren Australië binnen mag komen.
Waar: via de officiële site van de Australische douane Kosten: gratis tot 90 dagen, tussen de $135 en $ 340 voor een 6-12 maanden visum (een jaar geldig)
Vietnam
Sinds 1 januari 2015 worden toeristenvisa in Vietnam alleen verstrekt met een visa on arrival. Deze krijg je overigens alleen als je op een van de drie internationale luchthavens van Vietnam vliegt: Hanoi, Ho Chi Minh of Danang. Let erop dat je paspoort minstens zes maanden geldig is na aankomst in Vietnam. Een visa on arrival is geen optie als je over land Vietnam wilt binnenkomen. Gelukkig zijn er in de buurlanden ontzettend veel reisbureaus te vinden die een visum voor je kunnen regelen. Voor een bedrag van rond de $ 40 heb je dan een visum van 30 dagen binnen. Dit is onder andere makkelijk te regelen in Phnom Penh en Sihanoukville, maar ook in veel steden in Laos en China.
Lees verder onder de advertentie
Waar: op de luchthavens Hanoi, Ho Chi Minh of Danang bij aankomst Kosten: $ 25 (30 dagen geldig)
Tanzania en Zuid-Afrika
Een visum voor Tanzania is snel geregeld: het aanvraagproces duurt vier werkdagen, een stuk korter dan gemiddeld. Let erop dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is na aankomst in Tanzania. Wil je van Tanzania de oversteek maken naar het eiland Zanzibar? Dat kan ook met datzelfde visum.
Lees verder onder de advertentie
Reis je naar Zuid-Afrika? Dan heb je geen visum nodig. Neem je je kinderen mee naar Zuid-Afrika, dan ben je wel verplicht om hun geboortecertificaten mee te nemen.
Waar: online via visum.nl of bij de Ambassade van Tanzania in Den Haag met een ingevuld visumformulier Kosten: € 50 (3 maanden geldig)
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.