Je wilt lekker op vakantie met je gezin, maar moet wel letten op je portemonnee. Ga gewoon goedkoop op vakantie met kinderen: keuze genoeg en minstens zo leuk. Hierbij een paar tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Kies een goedkope bestemming
Je hoeft echt niet naar de Malediven om het kinderen naar hun zin te maken. Je maakt ze vast net zo blij met een vakantie naar bijvoorbeeld Duitsland of België. En dat zijn juist landen waar je goedkoop op vakantie kunt gaan met kinderen. Voor zongarantie (in de zomer) zijn Kroatië, Slovenië of Macedonië goede opties. Hier is het leven nog tamelijk goedkoop, dus zo kunnen jullie fijn uiteten. Staar je niet blind op een vakantie naar landen als Spanje of Frankrijk, want doordat deze zóveel toeristen ontvangen, vragen ze vaak de hoofdprijs.
Lees verder onder de advertentie
2. Vermijd het hoogseizoen
We weten dat dit met schoolgaande kinderen niet zo makkelijk gaat, maar ook dan zijn er nog opties om het goedkoop aan te pakken. Door meteen weg te gaan als de vakantie in jullie regio vroeg valt, bijvoorbeeld. Als hij laat valt, ga dan ook laat – kan tot wel honderden euro’s schelen.
Lees verder onder de advertentie
3. Ga voor een goedkopere accommodatie
Een vijfsterrenhotel is (logisch) veel duurder is dan een hutje op de hei, maar je hebt ook goeie middenwegen. Op vakantieparken zijn de stacaravans meestal simpel, maar wel comfortabel. Of kies voor privé-accommodaties via Airbnb. Zo hebben jullie (in tegenstelling tot een kleine hotelkamer) zeeën van ruimte, betaal je stukken minder én heel belangrijk: in de woningen zit alles wat je als gezin nodig hebt.
Alleen als je écht op het laatste moment wilt beslissen waar jullie naartoe gaan (kan met kinderen een kriem zijn) is een last minute aantrekkelijk. Het blijkt namelijk dat vroeg boeken vaak net zo goedkoop, of soms zelfs goedkoper is. Hoe dit komt? Half Nederland kiest voor een last minute en ja, is de vraag groot, dan schieten de prijzen omhoog. Wanneer je goedkoop op vakantie met kinderen wil gaan is vroegboeken je beste optie.
Lees verder onder de advertentie
5. Google ‘budgetvakantie’
Geen zin om alles helemaal zelf uit te pluizen? Verschillende reisorganisaties bieden compleet georganiseerde budgetvakanties aan. Misschien niet heel creatief, maar wel lekker makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is Google erom vragen. De zoekmachine doet de rest.
Lees verder onder de advertentie
6. Kies voor all inclusive
Elke avond uit eten gaan kan flink in de papieren lopen. Kies daarom voor een all inclusive vakantie: ontbijt, lunch én diner betaal je vooraf, dus je weet wat je kwijt bent. Extra handig: in de meeste hotels gaat het om buffetten, dus je kind kan prima opscheppen wat hij lekker vindt. Veel reisorganisaties bieden ook all inclusive vakanties aan inclusief excursies. Let daarop bij het boeken, want ook zo ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je een excursie ter plekke bijboekt.
7. Kook zelf
Tja, simpel maar waar. Boek een leuk appartement met goede kookgelegenheid en ga zelf kokkerellen. Scheelt je een hoop euro’s. Check wel of de keuken minstens twee kookpitten heeft, anders is het een hele klus om wat lekkers klaar te maken. Maar hou het de meeste avonden lekker simpel: knakworstjes op brood of een soepje gaat er ongetwijfeld prima in. Gezond eten kan thuis wel weer.
8. Blijf in Nederland
Je hoeft heus niet per se naar het buitenland om een leuke vakantie te hebben. Met een mooie zomer is het ook heerlijk vertoeven in eigen land. Prop de auto vol, rijd maximaal twee uurtjes (extra fijn voor je kroost op de achterbank) en sla je tent op op een leuke camping. Tip: kies voor een regio waar je niet zo snel komt, bijvoorbeeld één van de Waddeneilanden. Dan geniet je én van de zon en het zwembad of strand, én je kan er een dagje op uit en een nieuwe omgeving ontdekken.
9. Huur een villa
Klinkt duur, maar dat hoeft het niet te zijn. Ga met een grote groep op vakantie, bijvoorbeeld je (schoon)familie, en huur een villa waar je met z’n allen kunt logeren. Zodra iedereen meebetaalt, bespaar je heel wat. De badkamer zul je waarschijnlijk moeten delen, maar hé, er zijn ergere dingen.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.