Na een lange winter – en een lente die niet bepaald haast maakte met het wat aangenamer te maken – is de zomer nu eindelijk in aantocht. Met je baby kun je weer heerlijk de paden op en de lanen in, chillen in het park of bijkomen op het terras. Terwijl jij de benen strekt óf de voetjes omhoog doet, en werkt aan een gezond kleurtje, vertoeft je kind prima in de kinderwagen.
Lees verder onder de advertentie
Maar hoe hou je die nou het beste koel op warmere dagen?
Vertrouwen op mama
Waar wij kunnen kiezen voor wel of geen jas, schaduw of zon, in de wind of in de luwte, is je baby 100 procent afhankelijk van jou en jouw keuzes. Hij vertrouwt erop dat jij ervoor zorgt dat-ie er comfortabel en veilig bij ligt. Baby’s kunnen nu eenmaal minder goed tegen hitte dan volwassenen (ja, zo’n mutsje in de zomer is inderdaad niet gek) en daarom is het belangrijk om je kleintje koel te houden, zodat hij niet oververhit raakt.
Lees verder onder de advertentie
Schaduw creëren
In een kinderwagen kan het, als de temperatuur buiten stijgt, ook erg heet worden. Zeker wanneer de wieg voor de allerkleinsten nog gebruikt wordt. Daar komt geen windje door en met een omhoog geklapte kap om het zonlicht tegen te houden, kan het behoorlijk gaan broeien. Schaduw creëren in de wagen kan het best door de kap in te klappen en gebruik te maken van een klein parasolletje. Er zijn talloze speciaal voor de kinderwagen ontworpen exemplaren te koop. Deze klem je doorgaans op de rand van de wagen en is in de meeste gevallen van stand te veranderen dankzij een flexibele stang of een scharnier. Zo ligt je baby tijdens het wandelen uit de zon, terwijl er volop ruimte is voor frisse lucht en eventueel een zuchtje wind. De kinderwagen bij stilstand in de schaduw parkeren, is verstandig.
Lees verder onder de advertentie
Veelgemaakte fout
Een absolute no go is iets wat veel ouders nietsvermoedend doen: hun kind in de wagen afschermen door een hydrofieldoek over de kap heen te draperen. Zo’n dunne doek van een juíst voor baby’s geschikte, ademende stof over de kap hangen, lijkt dan ook onschuldig. Toch is niets is minder waar. De hydrofielluier mag dan zorgen voor veel schaduw, maar sluit de kinderwagen als het ware af. Het kan achter zo’n doek, zeker als de zon erop schijnt, heel snel heel warm worden. Die hydrofiele doek is wél top om onder je kind in de wagen te leggen, zodat eventueel zweet goed wordt opgenomen.
In de regel trek je je baby altijd één laagje meer aan als jezelf. Waar jij op warme dagen enkel een hemdje draagt, kan een mouwtje bij je kind prima. Belangrijk is wel dat je voor luchtige kleding kiest van ademend materiaal, zoals katoen. Een romper met een luchtig laagje erover kan goed op een doorsnee zomerdag, maar op écht warme dagen is alleen een romper vaak voldoende.
Lees verder onder de advertentie
Alles nog oké?
Weten of je kind het te warm heeft? Voel dan in de nek en onder de voetjes of je kind plakkerig is. Er een thermometer bijpakken, kan bij twijfel ook geen kwaad. Komt de temperatuur boven de 37,5 °C, dan heeft je kind het te warm en is het verstandig een laagje kleding uit te trekken. Als je baby verder goed drinkt (biedt wel regelmatig drinken aan), voldoende natte plasluiers heeft en levendig is, gaat het goed.
Lees verder onder de advertentie
Andere maatregelen
Als je naar buiten gaat met warm weer, probeer dan de warmste momenten van de dag – tussen 12 en 3 uur ’s middags – te vermijden. Daarnaast mogen baby’s jonger dan zes maanden helemaal nog niet in de zon. Maar omdat je ook in de schaduw en met bewolking kunt verbranden, is zonnebrandcrème een must. Bescherm je kwetsbare kleine met factor 50, zet ‘m een zonnehoedje op en hou ‘m goed in de gaten; huidverbranding op jonge leeftijd kan de risico’s op huidkanker op latere leeftijd vergroten. Van alles wat je mee moet nemen als je op pad gaat, is (koel) drinken voor je kind ook echt een moetje.
Lees verder onder de advertentie
Een dagje naar het strand met je baby? Alsjeblieft, een lijstje handige tips zodat je onbezorgd op pad kunt.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Soms krijg je een Tikkie waar je even van moet knipperen. Niet vanwege het bedrag, maar vanwege de brutaliteit. Van 2,75 euro voor een kopje thee tot de benzinekosten van een lift die je niet wilde — dit zijn de Tikkies die je niet zag aankomen.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.