Je baby is aantocht en dus denk je uitvoerig na over hoe je het allemaal wil gaan aanpakken na de geboorte. Denk je bijvoorbeeld aan borstvoeding geven? Dan is het goed om te weten dat je er met een fijne voedingsbh en een tube tepelzalf voor de nazorg echt nog niet bent. De nummer één musthave als je borstvoeding gaat geven? Zoogcompressen.
Lees verder onder de advertentie
Híer zijn ze voor en zó werken ze.
‘Breast friends’
Zoogcompressen: je zou ze vanwege je toekomstige slaaptekort straks best kunnen verwarren met een ietwat groot uitgevallen wattenschijfje om je make-up mee te verwijderen. Toch doen ze in je bh echt het beste hun werk. Daar zorgen ze er immers voor dat wanneer jij eindelijk weer eens je best hebt gedaan om verzorgd de deur uit te gaan, je niet binnen mum van tijd op een slecht scorende deelnemer van een wet T-shirt contest lijkt.
Lees verder onder de advertentie
Lekkere timing, meiden…
Lekkende borsten zijn een irritante bijkomstigheid van borstvoeding geven en kunnen je op de meest onhandige momenten dwarszitten. Middenin een winkel als je baby ineens begint te huilen, halverwege de eerste Zoom-meeting na je verlof of tijdens een zondagse brunch bij je schoonouders. Tja, ongemakkelijk. Tussen het voeden door – of tijdens het voeden de borst die ‘pauzeert’ – een compres in je bh dragen, voorkomt die ongemakkelijke momenten.
Zoogcompressen it is, dus. Je plaatst ze over je tepel in je bh en stapt zorgeloos naar buiten. Ze zijn er in alle soorten en maten. De absorberende pads zijn er voor eenmalig gebruik – qua materiaal vergelijkbaar met maandverband, maar ook bestaan er wasbare varianten van bijvoorbeeld bio-katoen of zijde-wolmix. Daarnaast is er verschil in vorm, want behalve de standaard rondjes zijn er ook ovaaltjes, driehoekjes en zelfs bloemvormige compressen verkrijgbaar.
Lees verder onder de advertentie
Je kunt verder kiezen voor simpele witte, zwarte of huidskleurige pads, óf voor een printje: van kekke grafische patronen tot fleurige flamingo’s (ja, óók in de wereld van borstvoeding geven moet je gewoon zelf de slingers ophangen). Sommige hebben zelfs anti-bacteriële of verkoelende eigenschappen, die erg fijn kunnen zijn bij pijnlijke en gevoelige tepels. De keuze is reuze, zullen we maar zeggen.
Voor- en nadelen
Welke je dan in hemelsnaam moet kiezen? Ja, dat is voor iedereen verschillend en een kwestie van testen en proberen. Wie bijvoorbeeld last heeft van tepelkloven, kan wasbare zoogcompressen fijner vinden, omdat deze vaak wat zachter aanvoelen. Ook zijn deze vaak iets dunner en minder snel zichtbaar onder je kleding.
Lees verder onder de advertentie
Nadelig is dan weer wel dat deze dikwijls minder absorberen dan de wegwerpvariant, die dan weer handig is bij een hogere melkproductie. Daarentegen zijn de wasbare pads – zeker wanneer je gedurende een langere tijd compressen nodig denkt te hebben – een stuk milieuvriendelijker. En naast dat je voor minder afval zorgt, kun je er ook nog eens behoorlijk geld me besparen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.