Iedere zwangerschap is anders en de ene buik is de andere niet, maar één ding geldt voor alle mama’s in spe: je favoriete spijkerbroek kun je voorlopig wel opbergen. Tenzij je vol aan de jurkjes gaat, is een zwangerschapsbroek shoppen nagenoeg een must. Maar waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van zo’n babybuik-proof positiebroek?
Lees verder onder de advertentie
Wanneer schaf je er één aan, wat zijn details om rekening mee te houden en waar koop je eigenlijk de fijnste broeken? Hieronder verzamelden wij de belangrijkste informatie.
Wanneer koop je een zwangerschapsbroek?
De nummer één vraag: wanneer koop je nou eigenlijk een positiebroek? Een éénzijdig antwoord daarop hebben we niet. Je voelt namelijk alleen zelf wanneer het echt tijd wordt voor een buikvriendelijke broek. Da’s wellicht al eerder dan je denkt, wanneer je nog helemaal geen echt buikje hebt, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
Veel zwangere vrouwen hebben in de eerste maanden last van een opgeblazen gevoel. Dan zit die high waist skinny simpelweg écht niet lekker meer. De broekranden kunnen gaan snijden, naar drukken op je buik, of je krijgt je knoop gewoon überhaupt niet meer dicht.
Een paar speciale broeken in de kast hebben die daadwerkelijk dicht kunnen en waarin je buik niet wordt afgekneld, is dan best fijn. Vind je het echt een ding zo’n broek aan te moeten? Maak je niet druk: niemand die het ziet én… zodra je er één aanhebt, vraag je je ongetwijfeld af waarom je je er niet eerder aan hebt overgegeven.
Zwangerschapsbroeken dragen niet per se het label ‘sexy’, maar tegenwoordig scoor je ook positiekleding helemaal on trend. Van boyfriend jeans tot stijlvolle pantalons en van comfortabele flared pants tot ultra skinny: je kunt ook met een bolle babybuik trouw blijven aan je eigen stijl.
Lees verder onder de advertentie
Naast dat de broeken in diverse stijlen verkrijgbaar zijn, bestaan er ook verschillende soorten zwangerschapsbroeken. Zeer bekend is de broek met de brede elastische band die je over je buik heen trekt. Daarnaast bestaan er ook positiebroeken met een verstelbare taille, die je kunt aanpassen naargelang je buik groeit.
Verder zijn er de zwangerschapsbroeken zonder speciale buikband. Bij deze broeken loopt de stof door over de buik, of houdt de broek op bij de band onder je buik, dikwijls voorzien van elastieken inzetstukken. Detail: deze lagere exemplaren zakken wel sneller af en bieden minder steun dan hogere broeken met band.
Lees verder onder de advertentie
Welke maat moet ik kopen?
Met die groter wordende buik kunnen we ons voorstellen dat je geen idee denkt te hebben van welke maat je nu past en ook over een tijdje nog met gemak aanhijst. Gelukkig hebben we daar wél een simpel antwoord op: hou het op je gewone confectiemaat.
Lees verder onder de advertentie
De broek moet vooral goed aansluiten en comfortabel zitten rond je bovenbenen. De elastieken tailleband is er op gemaakt om een babybuik te passen – van klein tot groot – dus wees vooral niet bang over een paar maanden plotseling uit je broek te knappen. Is de broekband in het begin nog aan de losse kant? Dan kun je die – in veel gevallen – wat strakker maken met behulp van het knoopsgatelastiek aan de binnenzijde.
Kan ik ook zonder?
We snappen dat je misschien denkt: ‘Jeetje, geld uitgeven aan een broek die ik hoogstens een paar maanden draag… Ik besteed m’n geld liever aan de baby-uitzet’. Hoe erg nodig is het nou eigenlijk, die broeken?
Lees verder onder de advertentie
Tja… Natuurlijk kun je een heel eind komen met rokken en jurken, maar af en toe een broek aantrekken tijdens die negen maanden, is best fijn. En misschien heb je toch langer plezier van je zwangerschapsbroeken dan je denkt. Na de bevalling loop je er namelijk vast ook nog een tijd in rond, omdat je lichaam niet meteen weer de oude is en het comfort nog bijzonder fijn kan zijn. Wie nog meer kinderen wil, kan de broeken de volgende zwangerschap natuurlijk weer gewoon uit de kast trekken. Geen zwangerschap meer op de planning staan? Geef de broek door aan een bekende mama in spe óf verkoop ‘m tweedehands en maak er iemand met minder budget blij mee (iets wat je zelf in eerste instantie natuurlijk ook kunt doen om geld te besparen).
Door slim shoppen zou je zelfs de positiekleding nagenoeg helemaal kunnen overslaan. Want wist je dat er ook zat ‘gewone’ mode te vinden is waar prima een flinke babybuik in past? Oversized is helemaal hip, dus dat maakt het al makkelijk. Maar ook strakke jurken kunnen perfect zijn voor tijdens de zwangerschap: show trots je buik op z’n allermooist en draag zo’n bodycon exemplaar – weer terug in model – ook na je zwangerschap lekker door.
Toch aan de broek, maar hoop je de echte positie-pants over te kunnen slaan? Dan zijn er verschillende extreem stretchy flared leggings met hippe prints en kekke kleuren te vinden waar je een goede koop mee doet. Deze trek je vaak met gemak over je buik, maar kun je dus nog eindeloos dragen na de geboorte van je baby. Hou er wel rekening mee dat dergelijke broeken natuurlijk niet de steun bieden van een standaard zwangerschapsbroek. Positie-ondergoed aanschaffen is in zo’n geval dan ook geen verkeerd plan.
Benieuwd waar je nu het beste terecht kunt voor mooie, leuke en fijne zwangerschapsbroeken? We delen met liefde een rits goede tips met je. Zo kun je bij Mamalicious terecht voor tientallen broeken van verschillende merken, voor ieder wat wils hier. Bij Noppies vind je naast de leukste looks voor je kind ook mooie, stijlvolle kleding voor jezelf tijdens de zwangerschap. En heb je weleens bij ASOS een kijkje genomen? Ook daar is er keuze te over (duizenden items!) wat betreft hippe ‘maternity‘ looks. Andere fijne winkels om zwangerschapskleding te shoppen, zijn onder meer Wehkamp, Mango, OnlyenPrenatal. Kek Mama selecteerde vast een paar leuke exemplaren:
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.