Juf Ineke: ‘Of ik het woord ‘nee’ niet in de klas wilde uitspreken’
Honderden manieren om je kinderen op te voeden, allemaal goed en wel, maar juf Ineke moet op school érgens de grens trekken.
Plotseling voelt je zwangere buik gespannen aan en daarna is het gevoel ineens weer weg: was dat een wee? Nee, grote kans dat je last had van een harde buik. Hoe die ontstaat en of het kwaad kan, lees je hier.
Als je zwanger bent, trekken de spieren van je baarmoeder regelmatig samen. In de loop van je zwangerschap, in het tweede of derde trimester, voel je dat: je buik wordt plotseling hard. Voor sommige vrouwen is het net alsof ze een steen in hun buik hebben zitten of hun buik voelt aan als een harde bal. Meestal komen harde buiken voor vanaf de 24e week (naast deze andere zwangerschapskwaaltjes).
Meestal krijg je een harde buik als je je inspant. Dus ben je bijvoorbeeld ijverig aan het stofzuigen of sta je de ramen te lappen en krijg je een harde buik, dan weet je hoe het komt.
Lees ook:
Striae: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen? >
Het gespannen gevoel verdwijnt weer als je rust neemt. Een harde buik doet geen pijn, maar het kan wel een onprettig gevoel geven.
Nee, gelukkig niet. De ontsluiting komt er niet door op gang en harde buiken hebben zelfs een voordeel: ze stimuleren de hersenontwikkeling van je baby. Maar voordat je nu gaat hopen vaak een harde buik te krijgen: te vaak is ook weer niet goed. Je lichaam geeft je met een harde buik namelijk het teken dat je het wat rustiger aan moet doen.
Heb je er veel last van, neem dan contact op met je verloskundige.
Bron: Thuisarts.nl & De Verloskundige
Nog meer zwangerschapstips?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >