De anticonceptiepil, het hormoonspiraaltje, de prikpil: er zijn allerlei soorten hulpmiddelen beschikbaar die met hormonen voorkomen dat je zwanger wordt. Maar welke hormoonvrije anticonceptie bestaat er eigenlijk?
Lees verder onder de advertentie
Veel anticonceptiemiddelen, zoals de pil, geven hormonen af (oestrogeen en/of progestageen) waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Een nadeel daarvan kan zijn dat je last krijgt van bepaalde klachten, zoals hoofdpijn of een down gevoel. Dit soort klachten spelen vaak op tijdens de stopweek. Overweeg je om die reden om voor hormoonvrije anticonceptie te kiezen, overleg dan altijd eerst met je huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten een aantal opties voor je op een rij:
Condoom
Al van oudsher is dit één van de manieren om te voorkomen dat je zwanger wordt. Er bestaat zowel een mannen- als vrouwencondoom. Mits je deze zorgvuldig gebruikt, dan is de kans op een zwangerschap twee tot vijf procent per jaar.
Lees verder onder de advertentie
Koperspiraaltje
In tegenstelling tot het hormoonspiraaltje geeft het koperspiraaltje geen hormonen af. Het wordt geplaatst in je baarmoeder door de verloskundige of je huisarts en blijft daar vijf tot tien jaar zitten. Het is dus niet verstandig om hiervoor te kiezen als je op korte termijn een kinderwens hebt.
Lees verder onder de advertentie
Het koper bij dit spiraaltje maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting. Het is met 99 procent een zeer betrouwbare methode van anticonceptie. Houd er wel rekening mee dat je menstruatie met het koperspiraaltje langer kan duren en dat je in het begin heviger bloedverlies kunt hebben.
Pessarium
Dit is een latex of siliconen kapje dat ook wel portiokapje wordt genoemd. Het heeft een flexibele rand, die je zelf in je vagina brengt. Het voorkomt dat zaadcellen in de baarmoeder en de eileiders komen, maar dat gebeurt alleen als je het gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel. Ook dit is bij het juiste gebruik een zeer betrouwbare (99 procent) vorm van anticonceptie. Bovendien kan je meteen zwanger worden als je het pessarium weer verwijdert.
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijke methoden
Wil je helemaal niets gebruiken, dan kun je kiezen voor één van de natuurlijke manieren om zwangerschap te voorkomen. Zo kun je tijdens je eisprong even geen seks hebben, omdat je in die periode het meest vruchtbaar bent. Let op, dit is namelijk wel tricky: je moet weten wanneer je vruchtbaar bent en er bestaat altijd een kans, hoe klein ook, dat je toch zwanger raakt.
Lees verder onder de advertentie
Sterilisatie
Heb je geen kinderwens meer? Dan kan sterilisatie bij je man of bij jou een optie zijn, zodat je helemaal niet meer na hoeft te denken over anticonceptie. Maar bedenk wel dat een sterilisatie definitief is. Bespreek dit dus goed met je partner, maar daarna ook met je verloskundige of huisarts.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.