Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
De anticonceptiepil, het hormoonspiraaltje, de prikpil: er zijn allerlei soorten hulpmiddelen beschikbaar die met hormonen voorkomen dat je zwanger wordt. Maar welke hormoonvrije anticonceptie bestaat er eigenlijk?
Veel anticonceptiemiddelen, zoals de pil, geven hormonen af (oestrogeen en/of progestageen) waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Een nadeel daarvan kan zijn dat je last krijgt van bepaalde klachten, zoals hoofdpijn of een down gevoel. Dit soort klachten spelen vaak op tijdens de stopweek. Overweeg je om die reden om voor hormoonvrije anticonceptie te kiezen, overleg dan altijd eerst met je huisarts.
Wij zetten een aantal opties voor je op een rij:
Al van oudsher is dit één van de manieren om te voorkomen dat je zwanger wordt. Er bestaat zowel een mannen- als vrouwencondoom.
Mits je deze zorgvuldig gebruikt, dan is de kans op een zwangerschap twee tot vijf procent per jaar.
In tegenstelling tot het hormoonspiraaltje geeft het koperspiraaltje geen hormonen af. Het wordt geplaatst in je baarmoeder door de verloskundige of je huisarts en blijft daar vijf tot tien jaar zitten. Het is dus niet verstandig om hiervoor te kiezen als je op korte termijn een kinderwens hebt.
Het koper bij dit spiraaltje maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting. Het is met 99 procent een zeer betrouwbare methode van anticonceptie. Houd er wel rekening mee dat je menstruatie met het koperspiraaltje langer kan duren en dat je in het begin heviger bloedverlies kunt hebben.
Dit is een latex of siliconen kapje dat ook wel portiokapje wordt genoemd. Het heeft een flexibele rand, die je zelf in je vagina brengt. Het voorkomt dat zaadcellen in de baarmoeder en de eileiders komen, maar dat gebeurt alleen als je het gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel. Ook dit is bij het juiste gebruik een zeer betrouwbare (99 procent) vorm van anticonceptie. Bovendien kan je meteen zwanger worden als je het pessarium weer verwijdert.
Wil je helemaal niets gebruiken, dan kun je kiezen voor één van de natuurlijke manieren om zwangerschap te voorkomen. Zo kun je tijdens je eisprong even geen seks hebben, omdat je in die periode het meest vruchtbaar bent. Let op, dit is namelijk wel tricky: je moet weten wanneer je vruchtbaar bent en er bestaat altijd een kans, hoe klein ook, dat je toch zwanger raakt.
Heb je geen kinderwens meer? Dan kan sterilisatie bij je man of bij jou een optie zijn, zodat je helemaal niet meer na hoeft te denken over anticonceptie. Maar bedenk wel dat een sterilisatie definitief is. Bespreek dit dus goed met je partner, maar daarna ook met je verloskundige of huisarts.
Bron: Thuisarts & De Verloskundige