Ben je van plan zwanger te worden en wil je het lot een handje helpen? Dan kan een ovulatietest je vertellen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Hoe zo’n test werkt en wanneer je ‘m moet doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een ovulatietest?
Wie een kinderwens heeft, zal zo vaak mogelijk onder de lakens duiken tijdens de eisprong: dat is immers de periode in je cyclus waarin je het meest vruchtbaar bent. Je eisprong vindt twee weken voorafgaand aan je menstruatie plaats.
Lees verder onder de advertentie
Ben je iedere maand rond dezelfde dag ongesteld, dan weet je dus bijna zeker op welke dag je eisprong plaatsvindt. Sommige vrouwen zeggen dit ook te kunnen voelen. Bij een onregelmatige cyclus is het lastiger, want dan weet je niet exact wanneer je ovuleert en dus de grootste kans maakt om zwanger te worden. Dan kan een ovulatietest een handig hulpmiddel zijn. Je koopt zo’n test gewoon in de winkel, bij de apotheek of online.
Wanneer doe je de test?
Je begint zeventien dagen voorafgaand aan je volgende menstruatie te testen. Doe vanaf dat moment dagelijks een test tot hij positief is, of tot je zeker weet dat je de ovulatie gemist hebt. Ook belangrijk: probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te testen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt een ovulatietest?
Er zijn verschillende soorten tests, maar ze meten allemaal de LH-piek in je lichaam. Dit is een hormoon dat zo’n twee dagen voorafgaand aan je eisprong meer aanwezig is.
De meeste ovulatietesten werken net als een zwangerschapstest: je plast over het staafje en na een paar minuten kun je het resultaat aflezen. Is de test positief, dan zit je dus in je vruchtbare periode. Een ovulatietest is zeer betrouwbaar: bij een positieve test kun je met 99% zekerheid zeggen dat je in je vruchtbare periode zit.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.