Als je zwanger bent of in korte tijd veel bent aangekomen, kun je last van striae krijgen. Maar kun je er wat aan doen? En verdwijnen die striemen na de bevalling weer?
Lees verder onder de advertentie
Kek Mama zoekt het voor je uit.
Hoe ontstaat striae?
Simpel gezegd: als je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden – tijdens een zwangerschap, bijvoorbeeld. Of bij extreem trainen van je spieren, overgewicht of tijdens de puberteit als jongeren de lengte in schieten. De buitenste laag van je huid kan die groei vaak prima aan, maar het onderhuidse bindweefsel is niet zo rekbaar. Bij een (te) snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel en dus ontstaan er onderhuidse littekens. Vaak zie je deze terug op de buik, borsten, dijen, heupen en billen.
71 procent van de vrouwen met kinderen heeft striae, blijkt uit onderzoek. Jonge vrouwen hebben er meer kans op, waarschijnlijk omdat hun huid strakker en minder soepel is. Verder is de kans dat je zwangerschapsstrepen krijgt vooral erfelijk bepaald.
Lees verder onder de advertentie
Kan je striae voorkomen?
Helaas niet. Wel heb je verschillende middeltjes en behandelingen die striae verminderen. Zo bestaan er allerlei crèmes en oliën die beweren de vorming van striae tegen te gaan, kan een (bindweefsel)massage, peeling, laser- of lichttherapie helpen én kan een goede ondersteuning (door een stevige beha of corrigerend ondergoed) al veel schelen. Wel belangrijk: verwacht geen wonderen. Want heb je eenmaal zwangerschapsstriemen, dan zullen ze nooit helemaal verdwijnen. Ze worden uiteindelijk vaak wel lichter van kleur en minder opvallend.
Lees verder onder de advertentie
Meer tips voor tijdens je zwangerschap? Volg ons op Facebook.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.