Normaal gesproken ga je vier tot acht keer per dag naar het toilet om te plassen. Als je een zwakke blaas hebt – ook wel overactieve blaas genoemd – gebeurt dit vaker. Hoe dit komt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Je blaas kan ongeveer anderhalve liter urine opslaan. Zodra er ongeveer 0,2 liter in zit, ontstaat er al een lichte aandrang om te gaan plassen. Een seintje van de blaas naar de hersenen zorgt ervoor dat jij naar het toilet gaat.
Bij een zwakke blaas is je blaas extra prikkelbaar: hij spant zich al aan als hij nog niet vol is. Je hersenen krijgen dit bericht ook en voor jou voelt je blaas dan dus voller aan dan hij in werkelijkheid is. Daardoor moet je vaak plotseling naar het toilet, zowel overdag als ’s nachts. Ook kan het zijn dat je ongewild wat urineverlies hebt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat een zwakke blaas?
De oorzaak is niet duidelijk. Wel is de kans op een zwakke blaas groter als je ouder wordt en als je bepaalde medicatie gebruikt, bijvoorbeeld tegen depressie. En ga je vaak uit voorzorg extra vaak naar het toilet? Dan is je blaas niet meer gewend om de plas op te houden en kan dat steeds lastiger worden.
Lees verder onder de advertentie
Let ook op met het drinken van veel koffie of andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee en cola. Daardoor vult de blaas zich sneller, waardoor de druk en de aandrang om te plassen toenemen.
Is er iets aan te doen?
Ja, een zwakke blaas kun je trainen. Daarbij doe je oefeningen waarbij je het plassen uitstelt. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je leert hoe je de plas steeds langer op kunt houden, zodat de klachten verminderen of stoppen.
Realiseer je wel dat je deze oefeningen regelmatig moet blijven doen om ervoor te zorgen dat de problemen niet terugkomen. Helpt het trainen van je blaas niet, dan kan een huisarts medicatie voorschrijven.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.