Als je zwanger bent, kun je last krijgen van pigmentvlekken in je gezicht. Dit noem je een zwangerschapsmasker. Wat de oorzaak is en of je er iets aan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens je zwangerschap kan je huid nogal veranderen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van pukkeltjes, striae of spataderen.
Lees verder onder de advertentie
Misschien merk je dat je in de loop van je zwangerschap – meestal in het tweede of derde trimester – ook last krijgt van wat bruine vlekken in je gezicht of hals: het zogenoemde zwangerschapsmasker.
Hoe ontstaat het?
Je raadt het al: de hormonen spelen hierbij een rol. Door de combinatie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron én zonlicht dat op je huid schijnt, ontstaat het zwangerschapsmasker. De kans daarop is het grootst halverwege je zwangerschap of richting het einde. In die negen maanden maakt je lichaam door je hormonen meer pigment aan en ben je dus gevoeliger voor zonlicht.
Lees verder onder de advertentie
Wat merk je ervan?
De pigmentvlekjes zijn meestal bruin van kleur en komen vaak voor op het voorhoofd, de kin en de bovenlip. Soms komen ze ook voor in de hals. De vlekjes hebben niet allemaal dezelfde kleur, maar variëren van licht- tot donkerbruin.
Nee, een zwangerschapsmasker is onschuldig en de vlekjes doen ook geen pijn. Wel kan je je er onprettig door voelen omdat ze op een opvallende plaats zitten.
Wat kun je eraan doen?
Eigenlijk hoef je niets te doen, want de pigmentvlekken verdwijnen na je bevalling geleidelijk. Meestal binnen een paar maanden, soms duurt het een jaar.
Als dit je te lang duurt, kun je make up gebruiken ter camouflage of na je zwangerschap crèmes gebruiken of voor een chemische peeling kiezen. Daarbij wordt de pigmentatie van de huid behandeld en worden oppervlakkige huidlagen verwijderd. Doe dit wel altijd in overleg met je huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Kun je het zwangerschapsmasker voorkomen?
Ja, en uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Dus ben je zwanger, pas dan altijd op met de zon. Ga niet uitgebreid liggen bakken en bescherm je gezicht met een petje. En natuurlijk: blijf smeren, smeren en nog eens smeren met een hoge factor.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.