Plastic troep in huis? Niet met dit op Montessori geïnspireerde babyspeelgoed

14.09.2024 19:00
babyspeelgoed Bron: Pexels

Maria Montessori is nog steeds een groot inspiratiebron voor vele leraren en ouders. Niet gek dus ook, dat er babyspeelgoed ontwikkeld wordt dat geïnspireerd is op de visie van Montessori.

Namelijk dat kinderen leren vanuit behoeftes en interesses. Wat betreft het speelgoed voor baby’s, wordt vooral uitgegaan van het ontwikkelen van de zintuigen en motorische vaardigheden. Mooi meegenomen is dat babyspeelgoed volgens de Montessori-methode ook fijn is voor onze zintuigen. Het is namelijk niet gemaakt van plastic, er komt geen piepend of toeterend geluid uit en het ziet er vooral niet afzichtelijk uit in je woonkamer. Nog belangrijker is dat babyspeelgoed volgens Montessori niet alleen leuk is voor je baby, maar ook veilig en leerzaam.

Babyspeelgoed geïnspireerd op Montessori

Wat echt past bij Montessori-babyspeelgoed is eenvoud en de focus op een specifieke vaardigheid of een zintuig. Dit zorgt er namelijk voor dat het speelgoed je baby helpt om de wereld om zich heen te ontdekken zonder overprikkeld te raken.

Rammelaars van hout

Hout is een natuurlijk materiaal dat zacht aanvoelt in de babyhand. Bovendien is het veilig, ook om in het mondje te stoppen, iets wat baby’s veel doen. Een houten rammelaar helpt je baby bij het ontwikkelen van de grijpreflex en hand-oogcoördinatie. Het zachte geluid dat uit een houten rammelaar komt, stimuleert het gehoor. Zo leert je baby oorzaak en gevolg: wanneer je kindje rammelt, komt er een geluidje uit.

Een spiegel als babyspeelgoed

Een spiegel in de box of op ooghoogte van je baby is heel leuk speelgoed, omdat je baby zo de wereld om zich heen goed kan ontdekken. Natuurlijk is het ook helemaal leuk voor je kleintje om zichzelf te zien en ook met dit babyspeelgoed leert je baby veel over oorzaak en gevolg door te bewegen in de spiegel. Let er wel op dat je baby veilig is met een spiegel in de buurt.

Sensorisch babyspeelgoed

Baby’s die al iets ouder zijn, zullen een sensorische vloertegel helemaal geweldig vinden. Daar zit gekleurd vloeistof in dat beweegt zodra je kindje er een hand of voet op zet. Denk ook aan speelgoed met textuur, bijvoorbeeld een sensorische bal of een knisperdoekje. Alles wat een zintuig prikkelt.

Stapeldoosjes

Denk aan gekleurde houten doosjes die je baby kan stapelen en weer om kan gooien. Dat is een geweldig spelletje. Dit soort babyspeelgoed stimuleert de nieuwsgierigheid: wat gebeurt er als ik ze opstapel, wat gebeurt er als ik ze omgooi of als ik er iets onder verstop? Hout is hier weer fijn materiaal om vast te houden voor je baby.

Een houten vormenstoof als babyspeelgoed

Wie is er niet groot geworden met de vormenstoof? Zoek je dit babyspeelgoed geïnspireerd op de Montessori-methode, ga dan voor een houten exemplaar. Je baby kan lekker gaan ontdekken wel blokje in welke vorm past, maar leert ook dat iets er toch kan zijn, zelfs als je het niet kan zien.

Dit speelgoed past niet bij de visie van Montessori

Vind je het belangrijk om je baby zoveel mogelijk groot te brengen volgens de visie van Montessori? Dan zijn er een paar dingen die je beter niet in huis kan halen. Geef het ook even door aan de opa’s en oma’s die wel gek zijn op kleurrijke plastic spullen, want voordat je het weet ligt je huis er alsnog bezaaid mee.

Speelgoed waar lampjes of geluid uit komt, wat gemaakt is van plastic of elektronisch is, past niet bij de filosofie van Montessori. Denk aan:

  • plastic speelgoed met batterijen: dit biedt weinig ruimte voor eigen ontdekking of initiatief. Bovendien kan plastic speelgoed giftige stoffen bevatten.
  • speelgoed met meerdere functies: dit kan te veel prikkels geven aan je baby en afleiden van het zelf ontdekken.
  • te veel aanbod: heel veel speelgoed om je baby heen, zorgt ook voor overprikkeling en zelfs keuzestress waardoor je baby niet speelt. Een paar dingen zijn voldoende voor je baby. Wissel het babyspeelgoed af door wat niet wordt gebruikt op te bergen en later aan te bieden.
  • goedkoop speelgoed: pas op met gekleurd houten speelgoed van goedkope winkels, daar kunnen giftige stoffen in zitten, doordat er bijvoorbeeld verf met chemicaliën op zit.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.