Laten we eerlijk zijn: als drukke vrouw en moeder heb je waarschijnlijk genoeg aan je hoofd. Maar heb je weleens nagedacht over jouw financiële toekomst? Een beetje vooruit plannen kan je later een fijn appeltje voor de dorst opleveren. Beleggen klinkt misschien als iets voor ‘mensen met veel geld’, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook jij kunt met kleine bedragen, bijvoorbeeld 20 of 50 euro, een groot verschil maken en hoe eerder je begint, hoe beter.
Beleggen kent kosten en risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
In dit artikel leggen we uit dat beleggen geen hogere wiskunde is, waarom op tijd beginnen met beleggen zo belangrijk is en hoe je met een duurzame aanpak niet alleen kunt gaan voor financieel rendement, maar ook voor duurzaam rendement.
Wat is beleggen?
First things first: wat is beleggen nu eigenlijk? Beleggen betekent dat je geld investeert in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of fondsen, met de verwachting dat dit in waarde groeit op de lange termijn. In tegenstelling tot sparen, waarbij je geld op een rekening staat en vaak een vaste (lagere) rente oplevert, brengt beleggen meer risico’s met zich mee.
Het grote voordeel van beleggen is dat het ook voor grotere opbrengsten kan zorgen, vooral als je op tijd begint en het over een langere periode doet. Maar let dus op: beleggen kent kosten en risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Waarom het zo belangrijk is om op tijd te beginnen
Uit recent onderzoek van ASN Bank blijkt dat 60% van de Nederlanders het effect van op tijd beginnen met beleggen en sparen onderschat. Veel mensen denken dat het niet uitmaakt wanneer je begint, zolang je maar op een gegeven moment start.
”
‘60% van de Nederlanders onderschat het effect van tijd bij beleggen’
Je kunt al met 50 euro per maand beginnen
Toch maakt tijd wél een groot verschil. Stel, je belegt 50 euro per maand vanaf je 25e tot je 65e. Dit kan veel meer opleveren dan wanneer je 100 euro per maand belegt vanaf je 40e tot je 65e. Dat komt door het effect van rendement-op-rendement: hoe langer je geld belegt is, hoe meer het kan groeien. Het loont dus enorm om op tijd te beginnen met beleggen.
Reken uit wat eerder beginnen je kan opleveren
Zelfs met kleine bedragen kun je dus al een groot verschil maken. Denk aan een flink aanvullend pensioen om lekker te kunnen genieten of aan een grote reis met je (klein)kinderen. Wil jij met een klein bedrag beginnen, maar weet je niet hoe of waar? Bij ASN Bank kun je plannen maken en eenvoudig uitrekenen wat eerder beginnen met beleggen je kan opleveren.
Investeer je geld met oog voor mens, dier en natuur
Naast financiële groei, biedt beleggen ook de kans om impact te maken. Bij ASN Bank kun je duurzaam beleggen: dat betekent dat je investeert met oog voor mens, dier en natuur. In tegenstelling tot sommige andere duurzame fondsen, weet je bij ASN Bank dat je niet investeert in fossiele bedrijven of in de wapenindustrie. Zo werkt duurzaam beleggen bij ASN Bank.
Sparen versus beleggen
Twijfel je of sparen of beleggen beter bij je past? Dat hangt af van je doelen en financiële situatie. Sparen is over het algemeen veiliger en ideaal voor een buffer, maar levert vaak minder rendement op. Beleggen biedt kans op hogere opbrengsten, maar kent ook meer risico’s. Daarom raadt ASN Bank aan eerst een minimale spaarbuffer op te bouwen voordat je begint met beleggen en alleen te beleggen met geld dat je hier langere tijd beschikbaar voor hebt.
Start vandaag voor jouw toekomst
Ontdek hoe jij kunt sparen of beleggen op een manier die bij jouw situatie past. Reken met de ASN Bank rekentool uit hoeveel jij kunt opbouwen voor jouw appeltje voor de dorst. Of je nu kiest voor sparen of beleggen, bij ASN Bank maak je een bewuste keuze voor jezelf én de wereld.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank.
Als moeder maak je het soms mee: die momenten waarop je denkt dat je alles onder controle hebt, maar de werkelijkheid ineens een hele andere draai krijgt. Saya had haar blunder pas door toen de juf haar appte of ze haar dochter geen ongepaste kleding meer wilde aantrekken.
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Je in je tienerjaren aangetrokken voelen tot iemand die wat ouder is, is niet ongewoon. Maar wat doe je als je dochter van vijftien verliefd wordt op de buurman? Een man van 35, die ook nog eens een paar deuren verderop woont?
Actrice en kersverse mama Esmée van Kampen deelt op Instagram een angstaanjagend verhaal. Haar pasgeboren dochtertje Izza, toen pas vier dagen oud, ademde plotseling niet meer.
Zakgeld. We hebben er allemaal onze eigen ideeën over. De één begint als hun kind acht jaar is met 1 of 2 euro per week. De ander wacht tot hun kind twaalf jaar is en geeft 6 of 7 euro. Maar Ceyda’s broer? Die heeft dat bedrag gewoon keer honderd gedaan. Zijn kinderen krijgen maar […]
Als je door alle bomen het bos niet meer ziet en een belangrijk bericht van school hebt gemist kun je jezelf wel voor de kop slaan. Maar als blijkt dat jouw kleine het allemaal al heeft opgelost, maakt dat stiekem toch best trots.