Verjaardagsfeestje? Op deze dag zijn de meeste Nederlanders jarig

06.08.2024 09:00

Wist je dat elke dag zo’n 41 duizend Nederlanders hun verjaardag vieren? Ja, er is elke dag wel een reden voor taart en feest in ons kleine landje. Maar eind september barst het feestje echt los, want dan zijn er nóg meer jarigen.

Vooral 30 september is dé dag, met een recordaantal jarigen. Op deze dag mochten vorig jaar maar liefst 44,1 duizend mensen hun kaarsjes uitblazenOok 20, 21, 23, 24, 25, 28 en 29 september zijn drukke verjaardagen.

Magische decemberavond

Waarom zijn er zoveel verjaardagen in september? Nou, als we negen maanden terugrekenen, komen we uit op de feestelijke decembermaand. Blijkbaar zorgen de gezellige feestdagen en de knusse winteravonden voor wat extra romantiek. En voilà, negen maanden later barst het verjaardagsfeest in september los. Dus als je in september jarig bent, kun je je ouders bedanken voor die magische decemberavond.

Baby plannen

Interessant genoeg zijn jongeren tot 25 jaar het vaakst jarig in september. De oude wijsheid dat de meeste baby’s in het voorjaar worden geboren, lijkt plaats te maken voor de nazomer. Hoe kan dat? Een theorie is dat de komst van de anticonceptiepil in de jaren ’60 hier iets mee te maken heeft. Vroeger kwamen zwangerschappen vaak spontaan tot stand, maar tegenwoordig kunnen stellen hun ideale tijd van het jaar kiezen voor een baby. En blijkbaar is net na de zomervakantie een geliefde tijd om die speciale komst te plannen.

Ook populair zijn 2 en 3 mei. Als we negen maanden terugrekenen, komen we uit op augustus. Denk aan die zwoele zomeravonden, strandwandelingen en vakantieliefdes. Het lijkt erop dat de romantiek van de zomervakantie zijn vruchten afwerpt, letterlijk.

De minste verjaardagen

De minst populaire verjaardagen? Dat zijn schrikkeldag 29 februari (logisch met slechts 9,7 duizend jarigen) en 1 januari (31,7 duizend jarigen). Dit komt waarschijnlijk doordat geplande geboorten, zoals keizersneden, minder vaak op feestdagen plaatsvinden. Daarom zijn ook eerste en tweede kerstdag relatief rustig. En buiten de feestdagen om is 2 januari de dag met de minste jarigen (36,2 duizend). De reden is waarschijnlijk dat dit net na de feestperiode valt. Veel mensen plannen geboortes liever niet tijdens of direct na drukke feestdagen zoals Kerst en Oud en Nieuw. Na alle festiviteiten en het aftellen naar het nieuwe jaar, lijkt 2 januari gewoon niet de meest ideale dag om een bevalling in te plannen.

Lees ook – Geboren op schrikkeldag: ‘We vieren iedere vier jaar buitengewoon feest’

Bron: CBS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.