Een speen werkt kalmerend en helpt je baby bij het in slaap vallen. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van een fopspeen en kan het lastig zijn om je kind er weer vanaf te krijgen. Lees hier alles wat je moet weten.
Lees verder onder de advertentie
Sommige baby’s gooien hun speen na een aantal weken al uit hun mond: weg met dat ding. Maar voor de meeste baby’s is zuigen aan een speen juist heel prettig. Ze worden er rustig van en vallen daardoor ook makkelijker in slaap. Is je kind te vroeg geboren en ligt hij een couveuse, dan kan een speen ook heel rustgevend werken en hem helpen bij het leren zuigen.
Lees verder onder de advertentie
Voor- en nadelen
Naast het kalmerende effect, zou het gebruik van een speen volgens onderzoeken ook de kans op wiegendood verkleinen. Dat is vooral het geval bij kinderen die flesvoeding krijgen. De oorzaak daarvan is niet precies duidelijk, maar er wordt aangenomen dat het zuigen rustgevend werkt en dat heeft waarschijnlijk ook invloed op de slaap.
Lees verder onder de advertentie
Het gebruik van een fopspeen heeft echter ook nadelen. Zo kan je baby een middenoorontsteking krijgen als hij de speen te veel gebruikt en het kan lastig zijn om het speengebruik uiteindelijk af te bouwen, omdat je kind er heel erg aan gehecht is geraakt.
Hoe gebruik je een fopspeen?
Om te voorkomen dat je kind al gauw niet meer zonder de speen kan, is het verstandig om hem vanaf het begin alleen aan te bieden bij zijn slaapjes.
Een goede hygiëne is belangrijk: lees altijd de instructies op de verpakking voordat je de speen voor het eerst gebruikt. Vaak moet je ‘m eerst een paar minuten koken. Doe dit ook regelmatig zodra je de speen in gebruik hebt genomen of steriliseer ‘m in de magnetron.
Heeft de speen na verloop van tijd kapotte onderdelen of is het zuiggedeelte niet meer doorzichtig, vervang ‘m dan voor een nieuwe.
Lees verder onder de advertentie
Speenknuffel
Om te voorkomen dat je kind zijn speen ’s nachts in bed kwijt is, kun je overwegen om een knuffel aan de speen vast te maken. Deze speciale speenknuffels zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en de meeste kun je al gebruiken vanaf de geboorte.
Nadeel is wel dat je kind gehecht kan raken aan de knuffel en dat het daardoor moelijker is om van de speen afscheid te nemen. Gebruik nooit een koord of lint dat langer is dan tien centimeter, want dat kan gevaarlijk zijn.
Hoe bouw je het speengebruik af?
Geadviseerd wordt om dit rond één jaar te doen, omdat langdurig speengebruik nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van het gebit. Ook kan je kind problemen krijgen met het ontwikkelen van z’n spraak.
Weg ermee dus, maar hoe? De beste methode is om gewoon rigoureus te stoppen. Lukt dit niet, dan kun je het langzaam afbouwen door bijvoorbeeld alleen de speen te geven in bed (als je kind ‘m overdag nog heeft). Pak er anders een boekje bij met stickervel of beloon je kind met een cadeau als je zijn speen samen hebt weggegooid.
Ben je op zoek naar een leuke speen, voor je baby of als kraamcadeau? Wij zochten een paar leuke modellen voor je uit.
Lorelli
Lees verder onder de advertentie
Ben je het zat om de speen te zoeken die voor de honderdste keer kwijt is? Met deze leuke vliegtuigspeen van Lorelli is dat voortaan verleden tijd. Dankzij de handige ketting blijft hij namelijk vast zitten aan het shirt van je kind.
Deze set bestaat uit zes spenen, dus je kunt voorlopig even voort. En je kunt ze met een gerust hart aan je kind geven, want het Deense bedrijf dat ze maakt, heeft al veertig jaar ervaring in het ontwikkelen van spenen.
– 100% Natuurlijk rubber en BPA-vrij – 6-18 maanden – Ook verkrijgbaar in andere kleuren
De prints van Suavinex zijn geïnspireerd op de laatste sieradentrends. Deze speen uit de Couture Ethnic collectie vormt daarmee het eerste ‘sieraad’ van je kind.
Zodra je je kind wil laten wennen aan het eten van fruit, dan kun je hiervoor deze speciale fruitspeen gebruiken. Open de speen, stop er een stukje aardbei of banaan in en dan krijgt je kind z’n eerste fruitige vitaminen binnen door er aan te sabbelen.
– BPA-vrij – Geschikt voor al het zacht fruit – Houd je baby rustig
Niet meer zes keer per nacht je bed uit hoeven omdat je kind z’n speen niet meer kan vinden? Geef ‘m deze Glow in the dark speen en hij vindt ‘m vanzelf.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.