Fijn bij doorkomende tandjes: 7x de leukste bijtringen

doorkomende tanden leukste bijtringen baby Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Heeft je kind vuurrode wangen en is hij nogal drammerig? Grote kans dat z’n eerste tandjes doorkomen. Eén van deze bijtringen kan de pijn voor ‘m verzachten.

Lees verder onder de advertentie

Voor de meeste baby’s is het doorkomen van de eerste tandjes geen pretje. Het gebeurt gemiddeld tussen de vijf en acht maanden. Je baby is hangerig, huilt veel en houdt z’n vingers (of wat hij ook tegenkomt) vaak in z’n mond. Houd ook zijn wangen in de gaten – die kunnen behoorlijk rood worden – en misschien heeft hij wel rode billen of luieruitslag. Vaak poept je kind wat vaker als hij last heeft van z’n tandjes.

Lees hier wanneer het melkgebit van je kind compleet is en hij die in gaat ruilen voor een volwassen gebit.
 

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je doen bij tandenpijn?

Gelukkig heeft je kind niet non stop last van de klachten. Tandenpijn komt en gaat: de ene keer duurt het een paar dagen, soms heeft hij er maar één dag last van en is het daarna weer over.

Lees verder onder de advertentie

Wat je kunt doen als hij er veel last van heeft? In de eerste plaats een extra portie liefde en aandacht geven. Verder kun je de pijnlijke plek voorzichtig masseren met je vinger. Maak vooraf je vinger goed schoon om infecties te voorkomen en houd je vinger even onder de koude kraan, want verkoeling kan pijnverlichtend werken. Tot slot kan een bijtring ook helpen. Deze zijn speciaal gemaakt voor doorkomende tandjes. Je kind kan er op kauwen, sabbelen of bijten.
 

Soorten bijtringen

Bijtringen bestaan in allerlei maten, kleuren en materialen. Wat je veel voorbij ziet komen is hout en natuurrubber. Sommige bijtringen bevatten een koelelement, zodat de bijtring extra koud aanvoelt. Daarvoor moet je ‘m eerst koelen in de koelkast. Leg ‘m nooit in de vriezer, want dan wordt de bijtring te koud.

Lees verder onder de advertentie

Als je kind er veel aan sabbelt, is het natuurlijk wel zo hygiënisch om ‘m regelmatig schoon te maken. De meeste bijtringen kunnen niet in de vaatwasser, maar dat is ook niet nodig. Je wast ze gewoon met warm water en een klein sopje of maakt ze schoon met een vochtige doek.

Ben je op zoek naar een bijtring voor je baby of als kraamcadeautje? Wij zetten een paar leuke modellen voor je op een rij.
 

Lees ook:
Eerste hulp bij doorkomende tandjes >

 

Lees verder onder de advertentie

Sophie de Giraf

De oren, hoorntjes of de ringen: op deze schattige bijtring van Sophie de Giraf zitten genoeg plekjes waar je baby z’n eerste tandjes in kan zetten. Hij is gemaakt van natuurlijk rubber en lekker licht.

Lees verder onder de advertentie

Bestel ‘m hier.

 

Difrax

Kauwen maar: deze bijtring is aan de onderkant geribbeld en heeft bovenop zes randjes. Ook zit er veilig, gesteriliseerd water in. Dus als je ‘m even een half uurtje in de koelkast legt, is hij lekker koel.

Koop ‘m hier.

Lees verder onder de advertentie

 

Hart

Een bijtring van hout, is dat wel prettig? Jazeker, een baby vindt het heerlijk om zijn tandjes in een harde bijtring te zetten.

Je gooit ‘m gemakkelijk in de afwasmachine én hij past dankzij z’n kleine formaat in iedere handtas. Dus geen nood aan de man als de tandenpijn onderweg ineens opspeelt.

Koop de houten bijtring hier.

 

Lees ook:
Als je kind tanden krijgt. ‘Nog achttien te gaan’ >

 

Trixie

Dat noemen we nog eens een fijn kraamcadeau: een bijtring en activiteitenboekje in één. De kleine kan sabbelen aan de houten ring, met het boekje knisperen en zichzelf (niet schrikken…) eens goed inspecteren in de spiegel.

Koop ‘m hier.

 

Pauw

Sabbel op één van de zeven veren en op de puntige snavel. Heb je alles gehad? Dan begin je gewoon weer van voor af aan.

Deze pauw is gemaakt van natuurlijk rubber en je maakt ‘m schoon met een klein sopje en vochtige doek.

Koop ‘m hier.

 

Walvis

Geen ring, maar een walvis. Je kleintje kan er heerlijk op bijten, maar ook mee rammelen: er zit namelijk een belletje in. En is je dreumes eenmaal groot genoeg om zelfstandig te zitten? Dan gaat de walvis natuurlijk ook mee in bad.

Extra fijn: het dier heeft geen gaatjes, dus er komt geen water in.

Bestel ‘m hier.

 

Twee stuks

Niet alleen een heel zacht prijsje, je krijgt er ook nog eens twee: een zeegroene schildpad en een gele uil. Hoef je je geen ongeluk te zoeken als één van de twee dieren verdwaald is.

Koop ze hier.

 

Bron: Consumentenbond & Tandarts.nl

 

Nog meer tips voor je mini-me?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Meest bekeken