Loes Heerink runt het platform Met Zonder Jas en deelt daar allerlei leuke activiteiten met de kids voor binnen en buiten, gericht op de natuur. Deze keer: zelf kerstkaarten maken met gedroogde bladeren.
Lees verder onder de advertentie
‘Nippen! Nippen!’ kirt de kleine. Ik vertaal zijn gebrabbel aan zijn nichtjes en zeg dat hij graag met de pons wil knippen. De jongste kijkt me aan en vraagt of dit al mag. ‘Tuurlijk. Geef hem de pons maar hij weet hoe het werkt. Als jij de lijm pakt, kun je vast beginnen met plakken.’
Met z’n viertjes zitten we aan de keukentafel. We maken vandaag onze eigen kerstkaartjes met gedroogde bladeren. Want hoewel de stoomboot van Sinterklaas zachtjes weer richting Spanje keert, vertelt de vrolijke kerstverlichting die her en der in de straten verschijnt al dat Kerst niet lang meer op zich laat wachten. En dit jaar ben ik van plan de kerstkaarten wél op de bus te doen!
Wat heb je nodig om zelf kerstkaarten te maken?
Karton of dikker papier. Het liefst al op A6-formaat (kaartformaat).
Ga op pad en zoek bladeren. Leg de bladeren vervolgens in een dik boek en laat ze daar een aantal dagen in zitten. Zijn je gevonden bladeren nat? Maak ze dan eerst droog tussen wat handdoeken. Het is leuk om bladeren in verschillende kleuren te zoeken. Aan het einde van het seizoen is dat wat lastiger dan aan het begin van de herfst. Toch zijn er ook nu nog genoeg verschillende kleuren te vinden!
Knip de bladeren in stukjes of gebruik de pons om figuurtjes te maken. Dit kun je vooraf doen of samen met de kinderen.
Knip eventueel het papier op formaat
Laat je creativiteit op z’n beloop en maak je eigen kerstkaarten!
Tip: Weet je even niet wat je moet maken? Zoek dan op google naar “simple christmas drawings” en maak wat na! Wat ideeen: een kerstboom, een rendier, huisjes, een ster, een maan, sneeuwpop of een slee.
Vanaf welke leeftijd is dit geschikt?
De kerstkaarten maken vanaf een jaar of vier á vijf. Dat hangt van de interesses van de kinderen af. Maar je kunt van de activiteit zelf wel echt een gezinsactiviteit maken. Samen op zoek naar bladeren en de bladeren in een boek stoppen. De jongsten kunnen helpen knippen. Onze zoon is twee. Hij vindt het knippen en plakken erg leuk. Zijn kaartje is een verzameling geworden van geknipte bladeren. Ik heb er zelf met wat stempels de tekst “fijne kerst” boven zijn creatie gezet. Ook leuk!
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.