Loes Heerink runt het platform Met Zonder Jas en deelt daar allerlei leuke activiteiten met de kids voor binnen en buiten, gericht op de natuur. Deze keer: zelf kerstkaarten maken met gedroogde bladeren.
Lees verder onder de advertentie
‘Nippen! Nippen!’ kirt de kleine. Ik vertaal zijn gebrabbel aan zijn nichtjes en zeg dat hij graag met de pons wil knippen. De jongste kijkt me aan en vraagt of dit al mag. ‘Tuurlijk. Geef hem de pons maar hij weet hoe het werkt. Als jij de lijm pakt, kun je vast beginnen met plakken.’
Lees verder onder de advertentie
Met z’n viertjes zitten we aan de keukentafel. We maken vandaag onze eigen kerstkaartjes met gedroogde bladeren. Want hoewel de stoomboot van Sinterklaas zachtjes weer richting Spanje keert, vertelt de vrolijke kerstverlichting die her en der in de straten verschijnt al dat Kerst niet lang meer op zich laat wachten. En dit jaar ben ik van plan de kerstkaarten wél op de bus te doen!
Wat heb je nodig om zelf kerstkaarten te maken?
Karton of dikker papier. Het liefst al op A6-formaat (kaartformaat).
Ga op pad en zoek bladeren. Leg de bladeren vervolgens in een dik boek en laat ze daar een aantal dagen in zitten. Zijn je gevonden bladeren nat? Maak ze dan eerst droog tussen wat handdoeken. Het is leuk om bladeren in verschillende kleuren te zoeken. Aan het einde van het seizoen is dat wat lastiger dan aan het begin van de herfst. Toch zijn er ook nu nog genoeg verschillende kleuren te vinden!
Knip de bladeren in stukjes of gebruik de pons om figuurtjes te maken. Dit kun je vooraf doen of samen met de kinderen.
Knip eventueel het papier op formaat
Laat je creativiteit op z’n beloop en maak je eigen kerstkaarten!
Tip: Weet je even niet wat je moet maken? Zoek dan op google naar “simple christmas drawings” en maak wat na! Wat ideeen: een kerstboom, een rendier, huisjes, een ster, een maan, sneeuwpop of een slee.
Vanaf welke leeftijd is dit geschikt?
De kerstkaarten maken vanaf een jaar of vier á vijf. Dat hangt van de interesses van de kinderen af. Maar je kunt van de activiteit zelf wel echt een gezinsactiviteit maken. Samen op zoek naar bladeren en de bladeren in een boek stoppen. De jongsten kunnen helpen knippen. Onze zoon is twee. Hij vindt het knippen en plakken erg leuk. Zijn kaartje is een verzameling geworden van geknipte bladeren. Ik heb er zelf met wat stempels de tekst “fijne kerst” boven zijn creatie gezet. Ook leuk!
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”