Ben je zwanger en kom je thuis ruimte tekort? Waarschijnlijk heb je dan om je heen zitten kijken naar meer ruimte in huis. Of heb je Funda al afgestruind naar een grotere woning? Zie je het alleen niet zitten om te verhuizen, dan zijn er andere manieren om je optrekje uit te breiden. Je kan bijvoorbeeld een uitbouw laten plaatsen, of een kamer in tweeën splitsen. We vertellen je samen met Centraal Beheer waar je rekening mee moet houden bij het kiezen tussen verbouwen of verhuizen.
Wat is je budget?
Als je groter wilt wonen, komen daar hoe dan ook kosten bij kijken. Verhuizen is vaak duurder dan een verbouwing. Dat komt niet alleen door de hoge huizenprijzen, maar ook omdat de kosten voor een notaris en makelaar vaak niet mis zijn. Ook het inhuren van een verhuisbedrijf kan stevig oplopen. Is je budget niet heel ruim? Dan is het verstandig om te overwegen of het misschien wel mogelijk is om je huidige woning aan te passen aan je wensen.
Soms kan je met een relatief kleine ingreep namelijk al een groot verschil maken. Kom je een slaapkamer te kort? Dan kan je misschien wel een tussenwand plaatsen in een bestaande, grote slaapkamer. Zo creëer je op een relatief goedkope manier al een extra ruimte. Een uitbouw kan duurder oplopen, maar is ook een handige optie als je niet op een verhuizing zit te wachten.
Zijn je wensen niet haalbaar in je huidige huis en heb je genoeg budget? Dan kan verhuizen weer een betere optie zijn. Bijvoorbeeld als je een ruimere tuin of oprit wilt. Met een verbouwing zijn dit soort wensen vaak niet te realiseren.
Waar woon je?
Ben je gek op je wijk, en woon je dicht in de buurt bij familie en vrienden? Dan sta je waarschijnlijk niet te trappelen om te verhuizen. Vooral als er bij je in de buurt geen grotere huizen in de verkoop staan, kan het dus handiger zijn om te verbouwen.
Misschien is het juist omgekeerd, en ben je op zoek naar een nieuwe, rustige omgeving om je met een groeiend gezin te vestigen. Bijvoorbeeld in de buurt van familie, scholen of een goede kinderopvang. Het hangt dus af van je huidige omgeving en persoonlijke voorkeur.
Wat moet je regelen?
Een verbouwing is een hele ingreep. Tijdens een verbouwing krijg je namelijk vaak te maken met vergunningen, het regelen van een aannemer en het maken van allerlei keuzes als het aankomt op je nieuwe ruimte. Het zorgt er echter wel voor dat je op je bekende (en geliefde) plekje blijft wonen.
Voor de verbouwing is het handig om een aantal dingen te regelen. Bijvoorbeeld dat je de nodige vergunningen hebt, en eventueel een verblijfsplek als het lastig wordt om thuis te blijven wonen tijdens de verbouwing.
Ook bij het verhuizen komt een hoop kijken. Het kiezen van een nieuwe woning kost tijd en moeite. Soms moet er hier ook nog verbouwd worden voordat je intrekt. Een nieuwe woning geeft echter de vrijheid om op zoek te gaan naar een woning die helemaal bij jou en je (groeiende) gezin past.
Wel moet er een hoop geregeld worden. Denk aan bezoekjes aan de notaris, het aanvragen van leningen voor de koop en verbouwing van de woning en het inpakken van al je spullen. Ook moet je vaak een nieuwe woonverzekering afsluiten of deze overzetten op je nieuwe adres.
Heb je een tijdslimiet?
Het zoeken van een nieuwe woning, verkopen van je eigen woning en het verhuizen zelf kan best een tijdje duren. Het is van tevoren moeilijk in te schatten hoe lang dit allemaal gaat duren. Als je op korte termijn meer ruimte in huis nodig hebt, kan het dat een verbouwing sneller af is.
Verbouwen kan natuurlijk ook langer duren dan verwacht, maar meestal krijg je wel een duidelijke schatting van wanneer je uitbouw af is. Een uitbouw plaatsen kan soms al binnen enkele weken gedaan zijn, of soms zelfs enkele dagen als je kiest voor een prefab uitbouw.
Waar verblijf je?
Als je verhuist, kan je vaak nog in je verkochte woning verblijven tot de oplevering van je nieuwe optrekje. Misschien een beetje rommelig met alle ingepakte dozen, maar het zorgt er wel voor dat je zo snel mogelijk kunt intrekken.
Soms kan het tijdens het verbouwen zelfs beter zijn om tijdelijk een andere verblijfplaats te regelen. Tijdens je zwangerschap zit je namelijk meestal niet te wachten op urenlange boorgeluiden en veel troep na een korte nacht slaap of een zware ochtend door misselijkheid. Het kan dus handig zijn om een tijdje bij familie of vrienden te verblijven. Een hotel of AirBnB kan natuurlijk ook, maar de kosten hiervan lopen al snel op.
Gezinsuitbreiding
Met een kindje op komst zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Een uitbreiding aan je huis of een grotere woning kopen kan daar onderdeel van zijn. Kijk dus zorgvuldig welke optie het beste bij je past. Zo bereid je je zo goed mogelijk voor op je gezinsuitbreiding.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”