Ben je altijd aansprakelijk (en gaat de rekening naar jou) als je kind iets kapot maakt?

wie betaalt de eerste date
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Ben je bij je chique oudtante op bezoek, gooit je peuter een peperdure vaas om. Of je krijgt van de opvang te horen dat jouw kind de bril van een ander kindje kapot heeft gemaakt. Hoe zit het dan met aansprakelijkheid? En gaat de rekening altijd naar jou?

Lees verder onder de advertentie

Wanneer ben je aansprakelijk?

Aansprakelijkheid is een ingewikkeld onderwerp. Er is namelijk niet altijd een eenduidig antwoord. Bij wie de aansprakelijkheid ligt, verschilt vaak van situatie tot situatie. We vroegen financieel expert Sabine Samsom van Financequeen.nl hoe de vork in de steel zit wat betreft aansprakelijkheid. In samenwerking met een verzekeringsspecialist verschaft ze ons wat duidelijkheid.

Lees verder onder de advertentie

Aansprakelijkheid per leeftijd

“Tot de leeftijd van 14 jaar ben je altijd aansprakelijk als je kind iets kapot maakt”, stelt ze. “Als je kind 14 of 15 jaar is, ben je als ouder aansprakelijk als je het kind tegen had kunnen houden, maar dit niet gedaan hebt. Vanaf 16 jaar is een kind zelf aansprakelijk”, aldus Sabine.

Lees verder onder de advertentie

Aansprakelijkheidsverzekering

Je hebt natuurlijk zoiets als een aansprakelijkheidsverzekering. Die is erg slim om te hebben, want zo’n verzekering houdt simpelweg in dat je verzekerd bent wanneer jij, een gezinslid of je huisdier schade veroorzaakt aan een derde. De verzekeraar betaalt dan de schade. Bij het afsluiten kun je kiezen uit een alleenstaande dekking, dus alleen voor jezelf, of voor een gezinsdekking. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht om te hebben, maar Sabine adviseert ‘m stellig: “Een gebroken vaas is de minste van je potentiële problemen. Denk vooral aan scenario’s waarbij jij of je kind letselschade veroorzaakt en er dure operaties ondergaan moeten worden. Waarbij mensen jarenlang niet kunnen werken en jij aansprakelijk bent voor gederfde inkomsten. Dus nee, het is niet verplicht, maar ik vind het oliedom als je zo’n verzekering niet afsluit. Hij is ook nog eens heel goedkoop.”

Lees verder onder de advertentie

Ongeluk of opzet?

Volgens Sabine zit er wel een kanttekening aan zo’n verzekering: “De verzekeraar keert niet uit als er opzet in het spel is. Als je tiener een brandbom in een school gooit en die vervolgens afbrandt, dan heb je wel een serieus probleem.” Een extreem voorbeeld, maar het kan maar duidelijk zijn.

Lees verder onder de advertentie

Buiten jouw toezicht

En hoe zit het precies als je kind iets kapot maakt waar jij niet bij bent? Bijvoorbeeld als je kind bij de oppas of de kinderopvang is? Iemand anders heeft dan het toezicht, maar ben jij dan alsnog aansprakelijk? Sabine: “Bij een gewone oppas blijven de ouders meestal aansprakelijk. Bij een kinderopvang kan het allebei de kanten op. De ouders kunnen aansprakelijk zijn, maar de kinderopvang ook. Het ligt helemaal aan wat de situatie is, wat de opvang toestond en hoe goed zij hebben opgelet.”

Lees verder onder de advertentie

Kinderopvang

Mocht je hier meer over willen weten, is het slim om bij je eigen kinderopvang te informeren hoe ze hiermee omgaan. Sommige bedrijven hebben iets in het contract staan over aansprakelijkheid, bijvoorbeeld dat ouders altijd aansprakelijk zijn als het kind schade aanricht, tenzij ze zelf nalatig zijn geweest. Meestal hebben kinderdagverblijven zelf een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven in geval van nalatigheid. In extreme gevallen kun je er als ouder voor kiezen om juridische hulp in te schakelen om een kinderopvang aansprakelijk te stellen voor schade en een schadeclaim in te dienen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken