Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Als je aan je kind een financiële buffer mee wil geven na zijn of haar achttiende verjaardag, is het slim om op tijd te gaan sparen. Ook wanneer je bijvoorbeeld het rijbewijs van je kind wil betalen, is zo’n spaarpotje handig. We zochten uit welk bedrag ouders gemiddeld sparen voor hun kind totdat het achttien jaar oud is.
Op tijd beginnen met sparen klinkt natuurlijk goed, maar dit is lang niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet meer in de dure tijd waarin we op dit moment leven. Toch is elk opzij gezet bedrag een fijne buffer voor je kind voor later. Door slim te sparen, kun je ook nog van wat extra rente genieten en ook dat bedrag kun je dan weer opzij zetten.
Het bedrag dat ouders gemiddeld opzij zetten op een spaarrekening voor hun kind ligt tussen de veertig tot zestig euro. Als we daar het gemiddelde van kiezen, dus vijftig euro, dan sparen ouders 600 euro per jaar per kind. Op de achttiende verjaardag van je kind heb je dan 10.800 euro gespaard.
Zet je dit op een kinderspaarrekening, dan komt er elk jaar een beetje rente bij. Dat is in bovenstaande berekening niet meegenomen, omdat de rente per bank en per jaar kan verschillen.
Heb je al een leuk bedrag bij elkaar gespaard? Dan kun je er ook voor kiezen om dit geld niet op een kinderspaarrekening, maar op een deposito te zetten. Dat is een spaarrekening waar je eenmalig een bedrag op zet voor een paar maanden, een jaar of bijvoorbeeld vijf jaar. Over dat bedrag krijg je dan een hogere rente. Die rente kan soms wel twee procent meer zijn dan die van de kinderspaarrekening.
Een rekenvoorbeeld: stel je hebt (door sparen, meevallers, kinderbijslag, een schenking van opa en oma) 10.000 euro voor je kind gespaard. Zet je dit op een kinderspaarrekening met 1,5 procent rente, dan heb je na een jaar: 10.150 euro. Zet je die 10.000 euro op een spaardeposito vast voor een jaar met 3,5 procent rente, dan heb je na een jaar: 10.350 euro. Dit kan dus best een slimme keuze zijn, zo lang je het geld maar niet nodig hebt. Je kunt namelijk geen geld opnemen uit een spaardeposito en ook geen geld bij leggen.
Belangrijk om te weten is dat je niet tienduizend euro hoeft te hebben om je geld op een deposito te zetten. Een stuk minder kan ook al een leuk rentebedrag opleveren. Daarom zeiden we al: elk opzij gezet bedrag is een buffer voor later voor je kind.
Sommige ouders sparen maandelijks een vast bedrag voor hun kind. Andere ouders zetten financiële meevallers apart voor de kinderen. Je kunt er ook over nadenken om de kinderbijslag, of een deel ervan, opzij te zetten voor je kind.
Ouders sparen voor hun kind om een buffer mee te geven voor als ze op zichzelf gaan wonen. Bijvoorbeeld om in de hypotheek te stoppen of om een leuke inboedel van te kopen. Sommige ouders sparen voor hun kind zonder specifiek doel: het kind mag dan vanaf zijn of haar achttiende zelf beschikken over het geld.
De meeste ouders sparen voor het rijbewijs van de kinderen. Dit kost al gauw ruim 3000 euro. Dat is een groot bedrag, maar als je op tijd begint met sparen valt het maandelijks wel mee (natuurlijk kunnen we in niemands portemonnee kijken, dus dit verschilt per persoon).
Je kind mag vanaf 16,5 jaar rijlessen nemen. Een rijbewijs kost op dit moment 3125 euro. Deel je de kosten door 16,5 dan kom je uit op 189 euro per jaar om te sparen. Afgerond 190 gedeeld door twaalf maanden is afgerond 16 euro per maand om opzij te leggen voor het rijbewijs van je kind. Ook kun je ervoor kiezen om een deel van de kinderbijslag opzij te zetten tot het gewenste bedrag.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.