Vanaf 1 maart is het weer mogelijk om in Nederland de aangifte voor de inkomstenbelasting van 2023 in te dienen. Wanneer je een kind hebt, heeft dit invloed op de belastingzaken, met mogelijkheden voor belastingteruggave of -betaling. Bij de belastingaangifte na de geboorte van je kind zijn er verschillende financiële aspecten om in overweging te nemen. Wij delen een concreet overzicht:
Lees verder onder de advertentie
Spaargeld van je kind
Tot de leeftijd van 18 jaar valt het spaargeld van je kind onder jouw vermogen. Het wordt belast in box 3, inclusief contant geld vanaf 2023. De vrijstellingsgrenzen zijn relevant voor belastingaangifte in 2024:
Lees verder onder de advertentie
Geen fiscaal partner: Tot 57.000 euro.
Met fiscaal partner: Tot 114.000 euro.
Groen sparen: Tot 65.072 euro, met fiscaal partner het dubbele, boven op het heffingsvrije vermogen van 57.000 euro.
Bij een spaarrekening op naam van je kind geldt een vrijstelling van 6.608 euro. Schenk je meer, dan betaal je schenkbelasting. Deze grens geldt voor beide ouders samen, zelfs als je geen fiscaal partner (meer) bent. Voor een schenking aan een kleinkind geldt een vrijstelling tot 2.648 euro. Let op: schenktips verschillen bij spaarrekeningen op eigen naam.
Lees verder onder de advertentie
Fiscaal partner
Als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samen een kind hebt en op hetzelfde adres staat ingeschreven, worden jij en je partner automatisch beschouwd als fiscale partners. Bij het indienen van de belastingaangifte is het raadzaam om in het scherm ‘persoonlijke gegevens’ te kiezen voor gezamenlijke aangifte in het aangifteprogramma. Dit biedt de mogelijkheid om later, in het ‘verdeling’-scherm, met verschillende posten te schuiven.
Lees verder onder de advertentie
Bij elke aanpassing zie je direct of de totale belasting die je moet betalen daardoor stijgt of daalt. Als je het programma afzonderlijk invult, zie je in het ‘verdeling’-scherm alleen je eigen belasting. Niet voor iedereen is het voordelig om posten te verschuiven, maar dit wordt duidelijk tijdens het invullen van de aangifte.
Kinderalimentatie en kinderopvang
Kinderalimentatie is fiscaal neutraal. Dit betekent dat ontvangen kinderalimentatie niet opgegeven hoeft te worden en betaalde kinderalimentatie niet aftrekbaar is. Voor kinderopvang geldt dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag, afhankelijk van je inkomen, het aantal opvanguren en het aantal kinderen. De Belastingdienst hanteert daarbij een maximale uurprijs van 9,12 euro voor dagopvang, 7,85 euro voor buitenschoolse opvang en 6,85 euro voor gastouderopvang.
Let op: kinderopvangtoeslag moet binnen drie maanden na de start van de opvang worden aangevraagd.
Voor partneralimentatie geldt dat deze kosten van het inkomen in box 1 kunnen worden afgetrokken, waarbij het tarief voor de hoogste inkomensschijf (boven €73.031) is vastgesteld op 36,9 procent. Mede-eigenaren van een woning waar de ex-partner heeft gewoond, kunnen tevens het eigenwoningforfait als alimentatie aftrekken. Kosten voor advocaat en juridische procedures zijn helaas niet aftrekbaar, maar ontvangende partijen kunnen bepaalde kosten wel aftrekken.
Lees verder onder de advertentie
Kindergebonden budget
Sinds 1 januari 2024 is het kindgebonden budget aanzienlijk gestegen. Als je er recht op hebt, ontvang je het doorgaans automatisch. De Belastingdienst informeert je meestal vanzelf hierover. Als je denkt dat je er recht op hebt, maar geen bericht hebt ontvangen, neem dan contact op met de Belastingdienst. De hoogte van het kindgebonden budget wordt bepaald door je inkomen, het aantal minderjarige kinderen en je vermogen. Om in aanmerking te komen mag je vermogen in 2024 niet hoger zijn dan 140.213 euro als je alleenstaand bent, of 177.301 euro met een fiscaal partner.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Werkende ouders met kinderen tot twaalf jaar hebben recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK), een financiële tegemoetkoming. Dit geldt ook voor co-ouders, onder voorwaarde dat ze werken en het kind minstens drie volle dagen per week bij hen in huis woont. De aanvraag voor deze heffingskorting verloopt via de Belastingdienst bij de inkomstenbelastingaangifte. De exacte bedragen variëren afhankelijk van het inkomen.
Hoewel de IACK-regeling oorspronkelijk gepland stond om op 1 januari 2025 te worden stopgezet, is dit uitgesteld tot 2027 vanwege het uitstel van het plan om kinderopvang bijna gratis te maken.
Middeling
Als je in de afgelopen jaren gestopt bent met werken of aanzienlijk minder bent gaan werken vanwege de zorg voor je kind, overweeg dan een middelingsverzoek in te dienen om mogelijk belasting terug te krijgen. Dit kan gunstig zijn als je inkomen sterk varieert over de afgelopen drie opeenvolgende jaren. Door het middelen van je jaarinkomen kan het zijn dat je minder belasting hoeft te betalen. Zorg ervoor dat je belastingaangifte hebt gedaan en een definitieve aanslag hebt ontvangen voor de drie middelingsjaren voordat je een middelingsverzoek indient.
Let op: De middelingsregeling is afgeschaft per 1 januari 2023 vanwege beperkt gebruik. Het laatste tijdvak waarvoor middeling mogelijk is, is 2022-2023-2024.
Zorg- en huurtoeslag
Bereken bij het bepalen van je toeslagen direct zowel de zorg- als huurtoeslag. De voorwaarden voor deze toeslagen worden regelmatig bijgewerkt, en het is vervelend om achteraf toeslagen te moeten terugbetalen of te ontdekken dat je er een hebt gemist.
Vóór 1 mei 2024
Vanaf 1 maart is het mogelijk om belastingaangifte te doen. Belangrijke deadlines zijn 1 april en 1 mei. Indien je vóór 1 april aangifte doet, ontvang je vóór 1 juli reactie van de fiscus. Alle aangiftes moeten vóór 1 mei binnen zijn. Onthoud dat je in bijzondere situaties, zoals ziekte, uitstel van belastingaangifte kunt aanvragen bij de Belastingdienst, maar dit moet vóór 1 mei 2024 gebeuren.
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.