Het leven van vandaag de dag is duur, dat weten we allemaal. De prijzen van vrijwel alles zijn flink omhoog gegaan en daardoor moeten we soms op de kleintjes letten. We vroegen ons dan ook af wat de gemiddelde kosten zijn van een gezin per maand.
Lees verder onder de advertentie
Een kijkje in andermans uitgavenpatroon is altijd leuk, nietwaar? Je kunt er iets van opsteken en misschien kom je er wel achter dat je veel te veel betaalt voor je telefoonabonnement of autoverzekering. Handig als je wil besparen. Kan natuurlijk ook zomaar zo zijn dat je al heel erg let op wat je uitgeeft. Dat is dan weer een schouderklopje waard.
Lees verder onder de advertentie
Gemiddelde kosten van een gezin per maand
We zetten daarom eens op een rij wat een gezin per maand gemiddeld kwijt is aan kosten zoals vaste lasten en overige uitgaven.
Kosten waarmee gezinnen maandelijks te maken krijgen zijn:
hypotheek of huur
boodschappen
verzekeringen
gas, water en licht
internet en televisie
autokosten
belastingen
abonnementen.
Gemiddelde kosten voor hypotheek of huur per gezin
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deelde de gemiddelde kosten die gezinnen aan huur of hypotheek uitgaven in 2021. Voor huur was dat toen zo’n 723 euro per maand. Voor de hypotheek waren gezinnen ongeveer 919 euro bruto per maand kwijt.
Lees verder onder de advertentie
Kosten voor boodschappen
Een gezin met twee kinderen geeft volgens het Nibud zo’n 600 euro uit aan eten en drinken per maand. Daar komen de gemiddelde kosten van was- en schoonmaakmiddelen (16,50 euro), persoonlijke verzorging (96 euro) en overige huishoudelijke kosten (163 euro) nog bovenop. Een gezin met twee kinderen geeft dan gemiddeld 875 euro per maand uit aan boodschappen.
Lees verder onder de advertentie
Verzekeringen
Een gezin met twee kinderen is gemiddeld al snel zo’n 435 euro per maand kwijt aan verzekeringen. Denk aan zorgverzekering, inboedelverzekering en reisverzekering.
Gas, water en licht
Gemiddeld zijn de kosten voor gas, water en licht voor een gezin van vier zo’n 260 euro per maand in totaal. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van je energiecontract.
Internet en televisie
Een gezin betaalt ongeveer 50 euro per maand voor televisie, Netflix en internet.
Kosten voor de auto
Per auto verschillen de kosten natuurlijk enorm en het hangt er ook nog eens vanaf hoe veel je rijdt met je auto. Toch zijn er gemiddelde kosten die een gezin uitgeeft aan een auto per maand:
compacte klasse auto: 412 euro per maand
kleine middenklasse auto: 553 euro per maand
middenklasse auto: 671 euro per maand.
In de gemiddelde kosten zijn belastingen, verzekeringen en brandstof opgenomen.
Belastingen
De gemeentebelastingen verschillen heel erg per gemeente. Echte gemiddelde cijfers hiervan hebben we dan ook niet.
Abonnementen
Ook voor abonnementen is het lastig om gemiddelde kosten per gezin per maand te bepalen. Dat komt doordat telefoonabonnement bijvoorbeeld, erg verschillen in prijs. Net als sportschoolabonnementen, die sommige gezinnen wel en sommige gezinnen niet hebben. Per gezin zal dit dus persoonlijk zijn.
Lees verder onder de advertentie
Totaal aantal gemiddelde kosten per gezin
Tellen we alle vaste lasten bij elkaar op, dan komen de gemiddelde kosten per gezin uit op bijna 3000 euro. Een hoop geld dus. Wil je zelf gaan besparen? Lees hier dan wat de top 10 is waar Nederlanders dit jaar het meest op besparen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.